Egyre durvább a helyzet az Origónál

MNO

2017. március 2., csütörtök 16:40, frissítve: csütörtök 20:42

Két nap alatt hét olyan újságírót küldtek el az Origótól, akik még a jelenlegi kormányközeli vezetés előtt érkeztek a hírportálhoz – értesült a Magyar Nemzet. Az elbocsátottak között van a hírturnusvezető, a korábbi gazdasági rovatvezető, valamint a hírek, a gazdasági és a sportrovat több újságírója is. A hírrovat lényegében megszűnni látszik, az egyéb rovatok fogják előállítani ezt a fajta tartalmat is.

Információink szerint minden esetben gazdasági okokkal indokolták a döntést, a hírturnusvezető esetében pedig azt is megjegyezték, hogy maga a pozíció is megszűnik. A távozó origósok egy hónapos felmondási időt kaptak, a munkavégzés alól viszont azonnal felmentették őket. Az érintettekkel nem a közvetlen főnökök, azaz György Bence tartalomigazgató vagy Gábor László hírfőszerkesztő közölte a hírt, hanem egy HR-es és egy jogász.

– Pár perc alatt ledarálták, hogy nem a munkámmal elégedetlenek, de sajnos nincs pénz, ezért kénytelenek megszorítani – mondta lapunknak az egyik elbocsátott újságíró.

Szerdán elküldték a szintén az Origóhoz tartozó Unikornis életmódportál egyik szerzőjét, mire csütörtökön az egész stáb felállt. Ez az impresszum szerint további hat embert jelent, bár forrásaink úgy vélik, az már eleve nem volt teljesen naprakész, de négyen-öten biztosan felmondtak. Azt egyelőre nem tudni, hogy a portállal magával így mi lesz.

Az indoklást egyébként kevesen hiszik el, az elmúlt napokban ugyanis több embert is betanítottak a szerkesztőségi rendszer kezelésére, azaz mindenki arra számít, hogy újakkal töltik fel az üres helyeket. Délután rendkívüli értekezletet tartottak, ahol György Bence a létszámcsökkentés mellett azzal indokolta az elbocsátásokat, hogy a jövőben olyanokkal akarnak dolgozni, akikkel együtt tudnak működni. Szerinte az érintettek részben maguknak köszönhetik az elbocsátást, mert teátrálisan akadályozták a munkát. Azt mondta, az elbocsátásoknak ezzel vége; információink szerint a távozó újságírókat várhatóan valamilyen módon pótolják majd. Gábor László pedig arról beszélt, hogy minden rovattal elégedettek, kivéve a Tech rovatot, és véges a türelmük.

A portáltól az elmúlt másfél évben több olyan munkatárs távozott, aki nem értett egyet az Origo tavaly óta tapasztalható irányváltásával. Idén februárban három újságíró és szerkesztő mondott fel a gazdasági és a hírrovatban, egy szerződéses munkatársat pedig kirúgtak.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2017.03.03.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.