Elmeszelték a román köztévét a Beatrice-riportja miatt

Rostás Szabolcs

Rostás Szabolcs

2017. február 16., csütörtök 16:49, frissítve: csütörtök 20:57

Mintegy 660 ezer forintnak megfelelő bírsággal sújtotta a román médiahatóság csütörtökön a bukaresti közszolgálati televíziót (TVR), amiért a Beatrice tavalyi kolozsvári koncertjéről készült riportjával megszegte a tárgyilagos tájékoztatásról szóló előírásokat. A rockbanda augusztus 16-ai, a Kolozsvári Magyar Napok keretében tartott koncertjéről szóló tendenciózus anyagában a TVR irredentizmussal vádolta a rendezvénysorozatot, és azt sugallta, hogy Nagy Feróék XX. század című dala kedvező fényben tünteti fel Sztálint, Hitlert és az Iszlám Állam terrorszervezetet. 

Sőt, a riport egy olyan, a kincses városi fellépés repertoárjában nem szereplő, videómegosztóról letöltött, 2009-es koncertrészlettel kezdődött, amelyben Nagy Feró azt énekelte: „Kolozsvár is ismét magyar város lesz”.

A kocsmában mindig jól jön egy kis irredentizmus

„Iszonyúan fáj, ha lerasszistáznak. Főleg, ha ilyen aljas módon teszik” – mondta el az ügy kapcsán a Magyar Nemzetnek adott interjújában Nagy Feró. Az énekes arról is beszélt, hol és milyen körülmények között énekelte, hogy Kolozsvár újra magyar város lesz.

A TVR mindezt úgy állította be, mintha Feróék ezt Kolozsváron játszották volna. Különben a köztévé kolozsvári stúdiójának román főszerkesztője annak idején nem értett egyet a súlyosan manipuláló anyaggal, ezért nem is engedte adásba a területi csatornán. A tudósítás nyomán a Kolozs megyei rendőr-főkapitányság nyomozást indított, ám tavaly szeptemberben bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet, megállapítva: nem sértett törvényt a Beatrice koncertje. A szakmai szabályokra fittyet hányó riporttól a TVR kolozsvári területi stúdiójának számos – magyar és román – munkatársa belső állásfoglalásban határolódott el.

A közszolgálati tévé etikai bizottsága októberben arra a következtetésre jutott, hogy az ominózus tudósítás megsértette a román közmédia etikai kódexét, a történtek nyomán pedig nem hosszabbítottak szerződést a riport készítőjével.

A román rendőrség még tavaly szeptemberben megállapította, hogy nem történt törvénysértés a Beatrice kolozsvári koncertjén.

A szerkesztő ajánlja

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.

Póla Gergely

Minden második Orbán Viktoré 2017 kifejezései közül

Szavazzon, hogy a döntőbe jutott tíz szó és szókapcsolat közül melyik legyen a 2017-es év kifejezése.

Vég Márton

Seszták Miklósék nem aprózzák el, a miniszter köréhez került az Erzsébet hotel

Elvesztette közvagyon jellegét az egymilliárdért megvásárolt nyíregyházi szálloda.