Felállt az Origo fotórovatának vezetője

MN

2017. április 19., szerda 10:54, frissítve: szerda 16:19

Felmondott az Origo fotórovatának vezetője, mert beleegyezése nélkül változtatták meg a portál több képét. Távozik több kollégája is.

Vállalhatatlannak tartja az Origo fotórovatának vezetője, hogy a beleegyezése nélkül cserélték ki manipulatív képekre azokat a felvételeket, amelyeket egy munkatársa készített a Hősök terén tartott tüntetésekről, Ostyáni János ezért felmondott a portálnál – írja a 24.hu.

Mint a Magyar Nemzet is megírta, az április 13-ai tömegtüntetésről tartott beszámolókban egyszerűen központi vezérlésre váltott a kormányközeli média, így az Origo is: bár a demonstrációra a portál fotósa is kiment, és kezdetben használták a helyszínről küldött képeit, rövid időn belül a teljes képcsomagot kicserélték egy másik galériára. Aztán ugyanezek a képek jelentek meg a Magyar Idők, a 888 és a Lokál felületén is, csak más-más szerzői név alatt vagy éppen név nélkül.

A fotók érdekessége, hogy a Fidesz Lendvay utcai székházának tetejéről készítették őket, és nem profi fotóapparátussal, hanem egy iPhone 6 típusú telefonnal.

A képek lecseréléséről nem is tudott Ostyáni János, akinek ez volt az utolsó csepp a pohárban. Felmondását kedden adta be.

Ostyánit egy kollégája, Kovách Márta szerkesztőségi asszisztens is követte, ám úgy tudjuk, ő más okok miatt döntött így. Egy héttel ezelőtt távozott a rovattól Csanádi Márton képszerkesztő is.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Szerdán pedig újabb felmondás követte a fotórovatos munkatársak bejelentését: távozik az Origótól Vajda Judit, a tévérovat munkatársa is, mert - ahogy a24.hu idézi egy Facebook-bejegyzését –  mert nem kíván egy levegőt szívni olyan emberekkel, akik lejáratókampányokat szolgálnak ki,  például megrendelésre támadják Gulyás Mártont.  Vajdának tévés újságíróként nem volt közvetlen feladata az ilyen akciókban, de Ostyáni Jánoshoz hasonlóan, nála is betelt a pohár.

Az utóbbi hónapokban egymást érik a felmondások, illetve kirúgások az Origónál: a március elején bejelentett nagy kirúgási dömping után – ekkor hét embert küldtek el a szerkesztőségtől – távozott a techrovat teljes csapata, felállt Zirig Árpád, a Táfelspicc vezetője, és felmondott egy gazdasági újságíró, Pálfi Károly is. Féléves fennállása után megszűnt az Origo aloldalaként működő, de szellemiségében teljesen független Unikornis is.

A kirúgásokat részben gazdasági okokkal magyarázta Gábor László, a portál hírfőszerkesztője – ennek ugyanakkor némileg ellentmondott, hogy az elküldött szerzők helyére külsős munkatársakat vettek fel. Gábor László indoklásában hozzátette, patetikus viták helyett együttműködő csapatot szeretnének látni a szerkesztőségben. Úgy tűnik, a kívánt harmónia a „profiltisztítás” után sem jött el az Origóban.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.