„Hibáztunk”: megszólalt Mark Zuckerberg a Cambridge Analytica ügyében

MN

2018. március 21., szerda 21:21, frissítve: csütörtök 09:11

Hosszú hallgatás után szólalt meg a Facebook-alapító Mark Zuckerberg a közösségi oldal történetének eddigi legnagyobb adatgyűjtési ügyében. A tulajdonos saját profilján tette közzé bejegyzését, amelyben elismeri, hogy hibáztak. Bocsánatot ugyan nem kért, de szigorítást ígér.

Bejegyzésében a Facebook vezére elismeri, az ő felelősségük lenne az, hogy megvédjék a felhasználók adatait. Még nem tudják, mi történt az adatgyűjtési ügyben, de a vizsgálatokat megkezdték. Az már látszik, hogy hibákat követtek el.

Zuckerberg leírja, hogy amikor 2007-ben létrehozták a Facebookot, a külső alkalmazásoknak hozzáférést engedtek bizonyos adatainkhoz. A csavart az adta, hogy mint kiderült, 2013-ban a Cambridge-i Egyetem kutatója olyan személyiségtesztes facebookos alkalmazást készített, amelyet 300 ezer felhasználó próbált ki. Ők a saját adataik mellett ismerőseik bizonyos adatait is megosztották az alkalmazással. A Facebook alapítója szerint Aleksandr Kogannak erre azért volt lehetősége, mert akkor még így működött a Facebook. A rendszert 2014-ben változtatták meg.

Zuckerberg 2015-ben a The Guardian újságírójától értesült arról, hogy Kogan a Cambridge Analyticának is átadta az akkor megszerzett adatokat. Ez nem volt szabályos, ezért a Facebook arra kérte a kutatót és az elemzőcéget, hogy törölje az adatokat. A felek nyilatkozatot is tettek, de valójában nem végezték el a törlést.  

Már 2011-ben tudtak róla?

A Facebookot már 2011-ben tájékoztatták arról, hogy kihasználják a gyenge pontjait, de a közösségi portál akkor azt állította, nem lát okot a módszerek megváltoztatására – állította szerdán egy, a felhasználók adatainak védelméért küzdő osztrák aktivista.

Max Schrems, aki több ügyben is európai bíróságokhoz fordult a felhasználók adatvédelmének megerősítésére, azt mondta az AFP francia hírügynökségnek, hogy a most kipattanó botránnyal kapcsolatos adatfelhasználásnál ugyanazokat a módszereket használták, amelyek miatt feljelentést tett 2011-ben az ír adatvédelmi hatóságnál.

Max Schrems elmondta, hogy akárcsak 2011-ben, 2012-ben is hétórás értekezleten vett részt a Facebook képviselőivel, hogy megvitassák a hasonló alkalmazások kiváltotta aggodalmakat, de az utóbbiak állították, hogy nem látnak semmilyen problémát. „Egyértelműen azt mondták, nézetük szerint azzal, hogy valaki használja a hálót, beleegyezik abba a helyzetbe, hogy mások olyan alkalmazást telepítenek, amellyel összegyűjtik az adatait – tette hozzá Max Schrems. – Több ezer alkalmazás van, amely ugyanazt műveli, az egyetlen, amiért erről beszélünk, az az, hogy Donald Trump amerikai elnökkel kapcsolatos.”

„Lehet, hogy nem is ez a legnagyobb ügy” az aktivista szerint.

Schrems jelenleg egy új szervezetet alapít NOYB (None Of Your Business, Nem a Ti Ügyetek) néven, amelynek az lesz a feladata, hogy segítséget nyújtson magánszemélyeknek a jogaik védelméhez az Európai Unió májusban életbe lépő szabályainak megfelelően. (MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.