Ismétlés a tudás anyja

Pion István

Pion István

2016. február 14., vasárnap 17:00

Szombaton elkezdődött az a szakasza az életünknek, amikor ugyanazokat a dalokat adják el nekünk a köztévén, mint múlt héten.

Ez A Dal című műsor, amely végre-valahára a középdöntőkhöz ért, vagyis ha jól számolom, már csak két forduló van hátra belőle – még egy középdöntő és a döntő. A végső megmérettetésre összesen nyolc hely kiadó, ebből szombaton már el is vittek négyet, szóval most már egy a nyolchoz az esélye annak, hogy e négy előadó közül valaki ott lehet az Eurovíziós Dalfesztiválon: Petruska András, Oláh Gergő, a Kállay Saunders Band és a Mushu jutott a döntőbe.

A közvélemény egyértelműen Petruska Andrást tartja A Dal idei felfedezettjének, bár aki kicsit is figyelt az elmúlt egy-két évben, az láthatta, hogy a Trouble in My Mind című szám előadója nem a semmiből érkezett. Most a zsűritől és a közönségtől is 43 pontot kapott, így abszolút elsőként, idei rekordnak számító pontjaival jutott a legjobb nyolcba. Hogy ez aztán mire lesz elég a döntőben, vagy, ki tudja, magán az Eurovíziós Dalfesztiválon, azt nincs ember a Földön, aki megjósolja. De igazából ez egyáltalán nem számít. Ez csak egy show, semmi több, még ha magyar is nyerné az egészet, akkor sem történne semmi, maximum annyi, hogy jövőre nálunk rendeznék a következő fesztivált.

Emlékszik, hol volt tavaly? És arra, hogy ki nyerte? Nem? Ne csodálkozzon, nem lesz ez másként jövőre sem. Ez egy jó játék szombat estékre, hogy aztán a vasárnapi húsleves gőzölgő illata vigye messzire a popszakma izzadságszagát.

De azért a jövő szombaton is figyeljenek, hátha történik valami izgalmas azonkívül, hogy álmodozunk egy olyan játék döntőjéről, amelynek igazából az ég egy adta világon semmi értelme sincs.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

Miért innák a legdrágább ásványvizet, ha sokkal többért nyerset is kaphatnak?

Az amerikai yuppie-k úgy veszik literenként 1800 forintért a tömény baktériumtenyészetet, mint a cukrot.

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.