Itt a lehetőség Magyarország jobb megismerésére

Tresó T. Tibor

2012. július 17., kedd 17:06, frissítve: kedd 18:01

Van-e élet a nagyvárosokon, na és persze a plázákon túl? Melyek a vidék hagyományos és új értékei? Hogyan készülnek az asztalunkra kerülő étkek? Milyen természeti kincseket rejtenek a hazai tájak? A fővároson túli élet mindennapjait, az átlag városi ember számára ez idáig rejtett értékek bemutatását, és a vidékhez kapcsolódó gazdasági és turisztikai beruházások bemutatását tűzte ki céljául a szerkesztő-műsorvezető, a héten startolt Kilátó című heti magazinműsorával. Az MNO Beregi Nagy Editet kérdezte.

Mi viszi rá egy fővárosi regionális rádió munkatársát a vidékjárásra?
– Tizenkét éve járom az országot, és szembesülök azzal, hogy a vidék számtalan olyan értéket rejt magában, amivel a városi ember a médián keresztül egyszerűen nem találkozik. Kevesen tudják, mi történik az ország nagyobbik felében, még akkor sem, ha az alapvető élelmiszereink javát ott termelhetnék meg. Van valami természetesen pozitív a vidéki emberek gondolkodásában és életvitelében, amiből szeretnék adni a hallgatók számára. Csak hogy egy példát említsek: a kalocsai érsek saját maga is kaszál a füvet, és az érsekség gazdasági épületében nevel kilenc malacot. Bemutatjuk, hogyan élnek az emberek vidéken, de rengeteg más olyan gazdaságot érintő téma is akad, amiről érdemes beszélni.

Kilátó
A Lánchíd rádió vidékjáró magazinja. Minden szombaton 9-kor, ismétlés hétfőn 5-kor.

Beruházások és fejlesztések?
– Magyarországon sok olyan pozitív változás zajlik, amiről keveset tudunk. Miskolcról mindenkinek a ronda iparváros jut az eszébe, pedig ott a belvárosi sétálóutca, amit egy évtizede varázsoltak Európa egyik legszebbjévé, de említhetném az áprilisban átadott csillagvizsgáló állomást a Bakonyban, ami a nagyközönség számára is látogatható. A legutóbbi élmény Fülöpházához köt; a helyi polgármester kezdeményezésére a Tanyafejlesztő program segítségével  baromfi vágópontot és tésztaüzemet építenek, ahova a helyi őstermelőktől vásárolják fel a nevelt csirkét, bevételhez juttatva a helyi lakosságot, és friss, hormonmentes baromfi húshoz a vásárlókat. De akár egy szennyvízcsatorna-hálózat építése is fontos lehet. Ezek azok a fejlesztések, amik segíthetnek abban, hogy a magyar gazdaság, ha lassan is, de talpra álljon.

Hogyan épül fel a műsor?
– A heti egyórás műsorban az aktuális, vidéket érintő hírek mellett egy portré rovatban minden héten bemutatunk egy vidéki, vagy vidékhez köthető érdekes embert. Ilyen volt például az a hölgy, aki az ország legidősebb idegenvezetője, de beszélgetünk a börzsönyi termelőkkel is. Mindezek mellett foglalkozunk a vidéket érintő fejlesztésekkel és beruházásokkal, de foglalkozunk Magyarország természeti kincseivel is. Kevesen tudják, de itthon olyan természeti kincsek vannak, amik Angliában már hosszú évtizedek óta eltűntek.

Mi a műsor célja?
– A vidéki Magyarország értékeinek bemutatása mellett fontos kiemelni, hogy a Kilátó a pozitív dolgokkal foglalkozik. Igaz, vannak nehézségek, de fontos, hogy tudjunk a vidéket érintő, jó irányba haladó változásokról; egy jó hír, egy emberi beszélgetés, egy értékközvetítő interjú sokat adhat.

Horváth Ágnes Magyarok című szombati műsora (9 óra helyett) ezentúl 14 órakor hallható.

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.