Itt az MTVA válasza az Eb-közvetítésekre

MNO

2016. február 16., kedd 10:16, frissítve: kedd 11:21

Korábban írtunk arról, hogy az MTVA megsarcolná a foci-Eb-t adó vendéglátósokat. A hírre reagált a köztévé.

Portálunk már beszámolt arról, hogy az MTVA pénzt követel azoktól a vendéglátó helyektől, amelyek tévén vagy kivetítőn szeretnék leadni a labdarúgó-Európa-bajnokság – köztévé által közvetített – mérkőzéseit. A 444 értesüléseire reagált a köztévé sajtóosztálya Facebook-oldalán közzé tett közleményében, melyben jelzi, hogy a nyilvános Eb-vetítések 99 százaléka ingyenes lesz a vendéglátóhelyek számára. A válasz további részét tartalmi változtatás nélkül közöljük:

„Bár az UEFA már a kis befogadóképességű – akár 1-100 fős – nyilvános vetítésekre is határoz meg tarifát, ennek megfizetésétől az MTVA azokban a vendéglátóipari egységekben, ahol normál üzletmenetben is lehetőség van közös televíziózásra, eltekint; díjfizetési kötelezettséget csak a 300 fő fölötti befogadóképességű üzletek esetében határoz meg.

Az MTVA döntésének értelmében tehát a magyar vendéglátóhelyek 99%-a mentesül a díjfizetés alól.

Befogadóképesség alapján a helyszíneket 5 kategóriába sorolta az MTVA, ahol a legmagasabb két kategória már az 5 és 10 ezer néző fölötti sáv. A 300 és 1000 fő közötti díjszabásban az ár 200 000 Ft. Az árakat az UEFA ajánlásával és jóváhagyásával határoztuk meg.

Az MTVA és az UEFA között megkötött szerződés értelmében azonban az MTVA köteles a tudomására jutott jogosultság nélküli nyilvános vetítéseket jelenteni az UEFA-nak. Ezek után – ha szankcióra kerülne sor – azt már nem is az MTVA, hanem az UEFA végzi. Ugyanígy nagyon komoly szabályok vonatkoznak a kivetítőt üzemeltetők esetében a szponzorokra is, mert köztudomású, hogy a legtöbb nyilvános hely meghirdeti a nyilvános meccsnézéseket. Vagyis az UEFA felhasználási feltételei díjfizetéstől függetlenül mindenkire egyformán vonatkoznak.

Az MTVA a sajtóban megjelent hírekkel szemben egyelőre csak egy előzetes igényfelmérő körlevelet és egy adatlapot küldött szét a korábbi és a lehetséges partnereknek: ezek között szerepelnek a fővárosi és vidéki strandok, fürdők, fesztiválok, önkormányzatok, sportlétesítmények és nagyobb, teraszos, rendezvényre alkalmas vendéglátó helyek.

Az MTVA tehát nem keresi meg az összes kiskocsmát, ahol televíziót üzemeltetnek, de mindenképpen elvárja a jogszerű eljárást azoktól, akik kifejezetten erre az eseményre építve hoznak létre kereskedelmi tevékenységet, vagy közös meccsnézésekkel egészítik ki meglévő tevékenységüket.”

A szerkesztő ajánlja

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.

Lukács Csaba

Sokkoló képek Venezuelából, a buszsofőrből lett baloldali vezér hazájából

A caracasi magyarok naponta küldik az ijesztőnél ijesztőbb híreket az árak és a dollárárfolyam alakulásáról.

Lakner Dávid

Kádárista prostituáltnak áll a híres magyar színésznő

A Testről és lélekről című film főszereplője, Borbély Alexandra szerint merni kell nagyot gondolni. Interjú.