Jogszabálysértő a Klubrádió pályázatának nyertessé nyilváníttatása

2012. november 9., péntek 20:00

A Fővárosi Ítélőtábla döntéseinek következtében csak jogszabálysértő döntést hozhatna a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsa a budapesti 95,3 MHz-es frekvenciára a Klubrádió által benyújtott pályázattal kapcsolatban, ezért a hatóság azt indítványozza, hogy az ügyészség hivatalból indítson vizsgálatot az ügyben. A Klubrádió szerint a hatóság szándékos törvénysértésben van.

A Médiatanács pénteken blogbejegyzést tett közzé, amelynek értelmében a hatóság a Fővárosi Ítélőtábla legutolsó döntése nyomán kialakult helyzetet nem tudja orvosolni, ezért azzal fordul az ügyészséghez: mérlegelése szerint hivatalból indítson vizsgálatot és terjesszen elő ügyészi felhívást az ítélőtábla döntése következtében kialakult jogszabálysértő állapot megszüntetése érdekében.

A blogban az is olvasható: a Fővárosi Ítélőtábla szeptember 26-án meghozott jogerős ítélete ellentmondásos jogi helyzetet hozott létre, az alapján ugyanis a 95,3 MHz-es frekvenciára kiírt pályázat eredményes, de a versenyben egyedüliként maradt Klubrádió pályázata alakilag érvénytelen, mert nincs aláírva a dokumentum minden oldala. A Klubrádió pályázatának aláírások hiánya miatti alaki érvénytelensége több ítélőtáblai döntésből egyértelműen levezethető, vagyis ezt a követelményt nem a Médiatanács állította a pályázók elé, hanem a bíróság – emlékeztet az írás, hozzátéve: az ítélőtábla számos más rádió pályázata esetében is hasonló álláspontot fogalmazott meg.

Jogszabálysértést várnak az NMHH-tól

A médiatörvény szerint ha nincs érvényes pályázat, akkor a pályázatot eredménytelennek kell nyilvánítani. Eredménytelen pályázaton nyertes sem hirdethető jogszerűen. Az ítélőtábla ezzel szemben a Budapest 95,3 MHz-es pályázati eljárást eredményesnek nyilvánította, „és egy minden kétséget kizáróan, a felsorolt ítéletek szerint is alakilag érvénytelen pályázatot akar nyertessé nyilváníttatni a Médiatanáccsal” – olvasható a bejegyzésben, amely így folytatódik: ez ellentmond minden jogállami normának, és sértené annak a csaknem hatvan pályázónak a jogait, akik korábban az aláírások hiánya miatt az ítélőtábla döntései által is megerősítve lettek kizárva a pályázati eljárásokból.

Egyetlen jogszerű döntés létezik

A Médiatanács nem diszkriminálhat egyetlen pályázót sem – szerepel a bejegyzésben. A hatóság ugyanakkor jogellenesen járna el akkor is, ha az ügyben nem hozna döntést, mert akkor nem tenne eleget a bíróság általi új eljárásra kötelezésnek. „A Médiatanács egyetlen jogszerű döntést hozhatna, mégpedig azt, hogy módosítja eredeti határozatát és érvényes pályázat nem lévén, eredménytelenné nyilvánítja a pályázati eljárást. Ezt a lehetőséget azonban az ítélőtábla döntése zárja ki” – fogalmaz a blogíró.

A Klubrádió hazugságot vizionál

A Klubrádió szerint a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa már hónapok óta szándékos törvénysértésben van, mert nem hajtja végre a bíróság jogerős ítéletét. Közleményében a rádió úgy fogalmaz: „sima hazugság, hogy a bíróság ítélete kizárta volna a Klubrádiót”. Azt közölték: ennek az ellenkezője az igaz, amit több ítélet is megfogalmazott.

Álláspontjuk szerint a bíróság az Autórádió Kft. pályázatát zárta ki, egyben felszólította a Médiatanácsot, hogy hirdessen eredményt azután, hogy a korábbi győztes pályázata érvénytelen volt. „Ezzel a döntéssel adós a szólásszabadságnak a Médiatanács” – fűzték hozzá.

A Klubrádió frekvenciajogosultsága tavaly februárban járt le, azóta hatvannapos ideiglenes engedélyekkel működik. A Médiatanács 2011 júliusában pályáztatta meg a 95,3 MHz-es hullámhosszt. Az eljárás keretében decemberben az Autórádió Kft.-t hirdette ki nyertesnek, a megszerzett pontok alapján a Klubrádió a második helyen végzett. A Médiatanács döntéseivel kapcsolatban már három bírósági ítélet született.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.