Közel kétszázmillió forinttal támogatná Amerika a független magyar médiát

MN

2017. november 9., csütörtök 20:10, frissítve: csütörtök 20:53

Szokatlan témájú pályázati felhívás jelent meg november 7-én az amerikai külügyi tárca honlapján: Az objektív média támogatása Magyarországon (Supporting Objective Media in Hungary).

A felhívást a 444.hu szemlézte először, a tendert az amerikai külügyben működő demokrácia és emberi jogok hivatala hirdette meg, hogy segítse objektív hazai és nemzetközi információkhoz jutni a magyar olvasókat.

A pályázat kimondottan a fővároson kívüli, tény alapú rádiók, híroldalak és lapok fejlesztését vagy akár létrehozását célozza, az egyetlen nyertes pedig 500-700 ezer dollárt, vagyis mintegy 187 millió forintot kaphat médiumépítésre.

A dokumentum szerint 2018 májusától megvalósított projekteket támogatnának, így a magyar országgyűlési választást már nem érintené az új vidéki médiafelület megjelenése.

A 444.hu információi szerint a pályázat szoros összefüggésben van David Kostelancik budapesti amerikai ügyvivő három hete elmondott beszédével.

Kostelancik a MUOSZ székházában többek között arról beszélt, hogy 

„a kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. (...) A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.”

A magyar külügy elég élesen reagált a Magyarországon lévő legmagasabb rangú amerikai diplomata szavaira, azt mondták, hogy „kéretlen beavatkozás a magyar belpolitikába az amerikai ügyvivő sajtószabadságról tett nyilatkozata”.

 

 

A szerkesztő ajánlja

Hutter Marianna

Az első Orbán-kormány jelölte Zaid Naffát a tiszteletbeli konzuli posztra

A jordán üzletember már abban az időszakban is elbukott a magyar állampolgársághoz szükséges nemzetbiztonsági átvilágításon.