Médiahatóság: az Ítélőtábla is cáfolja a Klubrádiót

NT

2012. július 18., szerda 18:42, frissítve: szerda 20:03

A Fővárosi Ítélőtábla döntése értelmében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsának új eljárásban kellett vizsgálnia a rádiós frekvenciapályázatok alaki és tartalmi érvényességét, így a hatóság álláspontja szerint a bíróság a Médiatanács korábban kifejtett álláspontját erősítette meg.

Az MTI érdeklődésére a Fővárosi Ítélőtáblán annyit közöltek: szerdán, nem nyilvános tanácsülésen, valóban született döntés egy Klubrádió kontra Médiatanács közigazgatási perben, ám annak tartalmáról addig nem adhatnak felvilágosítást, amíg a bíróság meg nem győződött arról, hogy a kézbesített határozatot minden érintett fél átvette.

A médiahatóság tájékoztatása szerint a Fővárosi Ítélőtábla szerdai döntése értelmében a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának új eljárásban kellett vizsgálnia a rádiós frekvenciapályázatok alaki és tartalmi érvényességét, így a hatóság álláspontja szerint a bíróság a Médiatanács korábban kifejtett álláspontját erősítette meg. Az NMHH Szóvivői irodája szerdán, a bíróság döntését követően azt közölte az MTI-vel: tévesen állította korábban a Klubrádió azt, hogy a fellebbezésére hozott bírósági ítélet „kimondta a pályázat eredményességét”.

„Korábban a Médiatanács visszautasította, a bíróság döntése pedig a végzésben cáfolja a Klubrádió korábbi állítását” – olvasható a hatóság közleményében, amelyből kiderül: a tanács bírósági határozatban is elismert álláspontja, hogy a testületnek új eljárásban kellett vizsgálni a pályázatok alaki és tartalmi érvényességét, ennek során dönteni kellett a pályázat eredményességéről vagy eredménytelenségéről.

Mint írják, a bíróság azt is rögzítette, hogy az alaki érvénytelenségről és a pályázat eredménytelenségéről szóló döntést médiatanácsi határozatban kell meghozni. A megismételt eljárásban a testületnek hatósági határozatba kell foglalnia „az alaki és tartalmi alkalmasság kérdésében”, valamint „az eljárás eredménytelenségéről” hozott döntéseit.

A Médiatanács visszautasítja a médiaszolgáltatási célú frekvenciapályázatokon részt vevő cégek olyan kísérleteit, amelyek a sajtón keresztül politikai nyomásgyakorlással igyekeznek a Médiatanács döntését befolyásolni – közölte a hatóság.

A rádió tájékoztatása szerint a bírósági végzés kimondja, hogy a Klubrádió pályázatának alaki érvényességét a hatóság korábban már megállapította. Mint írják, a Fővárosi Ítélőtábla végzésében külön kiemelte, hogy a Médiatanács „kötelességét megszegve helyezkedett szembe” a korábbi bírósági ítélettel, amelyben a Médiatanácsot a korábbi győztes pályázatának kizárásra és az új pályázati győztes kihirdetésére kötelezte. Közölték azt is: a hétfői határozat érdemi döntéshozatalra kötelezi a Médiatanácsot a frekvenciapályázatban. A rádió úgy véli: az Autórádió Kft. pályázatának kizárása következtében új sorrend alakult ki, melynek eredményeként a pályázatot csak a magasan legtöbb pontszámot elért Klubrádió nyerheti meg. A rádió honlapján közölt információk szerint a végzés ellen fellebbezésnek helye nincs.


A Médiatanács július 5-én három budapesti rádiós frekvenciapályázat valamennyi pályázatát érvénytelenítette alaki okokból, közöttük a Klubrádió pályázatát is. A hatóság akkori tájékoztatása szerint a tizenegy pályázat érvénytelenítésénél a bíróság 95,3 MHz-es frekvenciapályázattal kapcsolatos döntését vették alapul, amely szerint alakilag érvénytelen az Autórádió Kft. nyertessé nyilvánított pályázata.

A Klubrádió jelenleg is a 95,3 MHz-es frekvencián sugároz, tavaly február óta ideiglenes engedéllyel. A hatóság tavaly júliusban hirdette meg a frekvenciát, ám decemberben az Autórádió Kft.-t hirdette nyertesnek. A Klubrádió a döntést megtámadta a bíróságon, amely kimondta: az Autórádió pályázata alaki okok miatt érvénytelen. A pályázaton a második legtöbb pontot a Klubrádió érte el.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

Unyatyinszki György

Kósa Lajos édesanyja: Megvettem a fél megyét

Kérdezze a fiamat! Majd megkérem, hogy nyilatkozzon a nevemben – a 82 éves cégvezetőt kérdeztük.