Meghalt Cseke László, a Szabad Európa Rádió hangja

MN

2017. november 16., csütörtök 13:05, frissítve: csütörtök 14:46

November 13-án, 90 éves korában Münchenben elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió szerkesztője és műsorvezetője, akit a hallgatók Cseke László néven ismertek – közölte az Országos Széchényi Könyvtár blogja Ekecs Zsuzsára, Ekecs Géza lányára hivatkozva.

Ekecs Géza Budapesten született 1927-ben, majd Bécsben, a Technische Hochschuléban tanult rádiótechnikusnak. 1949-ben hagyta el Magyarországot, előbb Németországba, majd Párizsba ment. Emigráns lapokba írt, majd 1951-ben Münchenben telepedett le, ahol az amerikaiak által indított Szabad Európa Rádió munkatársa lett.

A rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959 májusában induló Teenager party volt, amelyet Cseke László szerkesztett. Ebben a műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest vagy a Rolling Stonest. A szocialista Magyarországon a nép ellenségének állították be, még egy propagandafilm is készült róla.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.