Meghalt Cseke László, a Szabad Európa Rádió hangja

MN

2017. november 16., csütörtök 13:05, frissítve: csütörtök 14:46

November 13-án, 90 éves korában Münchenben elhunyt Ekecs Géza, a Szabad Európa Rádió szerkesztője és műsorvezetője, akit a hallgatók Cseke László néven ismertek – közölte az Országos Széchényi Könyvtár blogja Ekecs Zsuzsára, Ekecs Géza lányára hivatkozva.

Ekecs Géza Budapesten született 1927-ben, majd Bécsben, a Technische Hochschuléban tanult rádiótechnikusnak. 1949-ben hagyta el Magyarországot, előbb Németországba, majd Párizsba ment. Emigráns lapokba írt, majd 1951-ben Münchenben telepedett le, ahol az amerikaiak által indított Szabad Európa Rádió munkatársa lett.

A rádió egyik legnépszerűbb műsora az 1959 májusában induló Teenager party volt, amelyet Cseke László szerkesztett. Ebben a műsorban hallhatták először a magyar fiatalok a rock és a beat világsztárjait, Chuck Berryt, Elvist, Cliff Richardot, a Beatlest vagy a Rolling Stonest. A szocialista Magyarországon a nép ellenségének állították be, még egy propagandafilm is készült róla.

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.