Megünnepelte apja halálát Fidel Castro lánya?

Ficsor Benedek

Ficsor Benedek

2016. december 16., péntek 08:00

Különleges adással készül az On the Spot stábja. Szombat este az M5 vetíti az Arany Nimfa-díjas dokumentumfilmesek, Cseke Eszter és S. Takács András Diktátorok gyermekei című sorozatának másfél órás különkiadását. A széria epizódjait már láthattuk itthon, az egész estés filmet azonban eddig csak külföldön vetítették. Hatalmas sikerrel: a Diktátorok gyermekei öt kontinensen több mint száz országban került képernyőre az elmúlt hónapokban, a Deutsche Welle négy nyelven sugározta, a németországi Spiegel TV történelmi csatornáján ez volt az őszi vezető műsor.

A Diktátorok gyermekei a XX. század leghatalmasabb politikusait és diktátorait mutatja be a gyerekeiken keresztül. Személyes szemszögből enged bepillantást a történelem sötét korszakaiba, a világ rettegett irányítóinak közvetlen környezetébe. A sorozat öt kontinensen játszódik, Dél-Amerikától Délkelet-Ázsiáig. Az egyes epizódokban Idi Amin ugandai diktátor fia; Fidel Castro és Augusto Pinochet lányai, Todor Zsivkov unokája, valamint Hermann Göring leszármazottja tűnik fel, de a dokumentumfilmes pár Kambodzsában és Burmában is forgatott.

A filmnek Fidel Castro halála ad különös aktualitást. A kubai diktátor lánya Cseke Eszterék kamerája előtt elárulta, a Miamiban élő kubaiak azt tervezték korábban, egy stadionban ünneplik majd az apja halálát. Azt is elmondta, ő nem lesz közöttük, de gyertyát sem fog gyújtani az apjáért, mert sosem tudott megbocsátani neki. A film egyik legmegrázóbb jelenete Idi Amin fia és a diktátor parancsára kivégzett tábornok gyermekének találkozása. A két férfi az afrikai szavannán a távoli eget kémlelik, miközben beszélgetésükben egy hátborzongató történet körvonalazódik arról, hogyan változtatja a korlátlan hatalom dühöngő őrültté az embert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.15.

A szerkesztő ajánlja

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.

Favero-Fürjész Judit Éva

80 éves Adriano Celentano, aki nem fél a politikától

„Ma mindenki fél a szavaktól, csak olyan dolgokat lehet mondani, amelyek senkit nem zavarnak” – vallja a népszerű olasz énekes-színész.