Megünnepelte apja halálát Fidel Castro lánya?

2016. december 16., péntek 08:00

Különleges adással készül az On the Spot stábja. Szombat este az M5 vetíti az Arany Nimfa-díjas dokumentumfilmesek, Cseke Eszter és S. Takács András Diktátorok gyermekei című sorozatának másfél órás különkiadását. A széria epizódjait már láthattuk itthon, az egész estés filmet azonban eddig csak külföldön vetítették. Hatalmas sikerrel: a Diktátorok gyermekei öt kontinensen több mint száz országban került képernyőre az elmúlt hónapokban, a Deutsche Welle négy nyelven sugározta, a németországi Spiegel TV történelmi csatornáján ez volt az őszi vezető műsor.

A Diktátorok gyermekei a XX. század leghatalmasabb politikusait és diktátorait mutatja be a gyerekeiken keresztül. Személyes szemszögből enged bepillantást a történelem sötét korszakaiba, a világ rettegett irányítóinak közvetlen környezetébe. A sorozat öt kontinensen játszódik, Dél-Amerikától Délkelet-Ázsiáig. Az egyes epizódokban Idi Amin ugandai diktátor fia; Fidel Castro és Augusto Pinochet lányai, Todor Zsivkov unokája, valamint Hermann Göring leszármazottja tűnik fel, de a dokumentumfilmes pár Kambodzsában és Burmában is forgatott.

A filmnek Fidel Castro halála ad különös aktualitást. A kubai diktátor lánya Cseke Eszterék kamerája előtt elárulta, a Miamiban élő kubaiak azt tervezték korábban, egy stadionban ünneplik majd az apja halálát. Azt is elmondta, ő nem lesz közöttük, de gyertyát sem fog gyújtani az apjáért, mert sosem tudott megbocsátani neki. A film egyik legmegrázóbb jelenete Idi Amin fia és a diktátor parancsára kivégzett tábornok gyermekének találkozása. A két férfi az afrikai szavannán a távoli eget kémlelik, miközben beszélgetésükben egy hátborzongató történet körvonalazódik arról, hogyan változtatja a korlátlan hatalom dühöngő őrültté az embert.

Ennek a cikknek a nyomtatott változata a Magyar Nemzetben jelent meg. A megjelenés időpontja: 2016.12.15.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.