Nem lesznek hírek Görögországban

LM

2012. május 28., hétfő 18:35, frissítve: kedd 08:10

Hírek nélkül maradt hétfőn Görögország, miután 24 órás általános sztrájkot tartottak a média dolgozói, állásaik megőrzését követelve, s tiltakozva a válság miatt a sajtóban is általánossá vált fizetéscsökkentések ellen.

A televíziók és rádiók többsége, továbbá az ANA nemzeti hírügynökség egyetlen hírt vagy közleményt sem adott ki, s a legnagyobb internetes portálok sem frissítették oldalaikat, a napilapok pedig nem jelennek meg kedden.

A hajnali 3 órakor kezdődött munkabeszüntetés elvben minden görög újságíróra nézve kötelező volt, mivel a sztrájktörőket a szakszervezetek szankciókkal sújthatják. Az akciót minden újságíró-szakszervezet támogatta, „méltó kollektív szerződések aláírását”, valamint „a munkahelyek megőrzését” követelve, válaszul azokra az elbocsátási hullámokra, amelyek az adósságválság 2010-es kezdete óta több mint négyezer újságírót sújtottak már.

Az érdekvédők szerint az ágazat munkaadói emellett hónapok óta egyéni szerződéseket kényszerítenek alkalmazottaikra, fizetésük 20-30 százalékos csökkentésével és kényszer-szabadságolásokkal.

Az 1990 óta a politikai összefonódások, no meg a bőséges banki hitelek és a médiaszabályozás hiánya miatt mesterségesen megnövelt görög médiában az elmúlt két évben többek között három nagy lap is tönkrement, köztük a baloldali sajtó két oszlopa, a To Vima hetilap és az Eleftherotipia című napilap. Emellett eltűnt a színről az Alter magán-televíziós csatorna is.

Élesen bírálta a Nemzetközi Valutaalap főigazgatóját, Christine Lagarde-ot a görög radikális baloldal vezetője, a bankvezér azt találta mondani: a gazdasági válságtól szenvedő görögöknek mindenekelőtt az adók befizetésével kellene segíteniük önmagukon.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.