Német ufóhívő könyvét reklámozta a köztévé

2017. április 5., szerda 19:41, frissítve: csütörtök 19:13

Úgy tűnik, a CEU ügye után a könyvesboltokban folytatódik a kormányoldal harca Soros György milliárdos befektető és filantróp ellen. Erre utal legalábbis, hogy komoly erőbedobással reklámozzák mind az állami, mind a kormánypárti médiában azt a kötetet, amit egy német szerző, bizonyos Andreas von Rétyi újságíró jegyzett Soros Györgyről. És ami most magyar fordításban is megjelent, méghozzá a Pesti Srácokat kiadó GerillaPress Lapkiadó és Médiatanácsadó Kft. gondozásában. A portál múlt héten számolt be róla, hogy náluk jelenik meg a „német sikerkötet”, amihez a lap főszerkesztő-helyettese, Szarvas Szilveszter írt előszót. 

A Pesti Srácok szerint a könyv „Udo Ulfkottéhez hasonló bátorsággal és oknyomozó igényességgel rántja le a leplet Soros György nemzetközi hálózatáról”. Ennek megfelelő hangnemben szóltak az M1 kedd esti híradójában is a kötetről. „A német szerző azt mutatja be, a nemzetközi spekuláns milyen roppant arzenállal bír a világ menetének befolyásolására, a különböző nemzetek belpolitikájába való beavatkozásra és legitim kormányok megdöntésére is” – hallhattuk a köztévé hírműsorában.

A német könyvről szóló blokkba a köztévé bevágta a Nézőpont Intézet elemzőjét, Deák Dánielt is, aki arról beszélt: „Mindenféle társadalmi felhatalmazás nélkül szólnak bele ezekbe az ügyekbe, és úgy próbálnak nyomást gyakorolni a demokratikusan megválasztott kormányok munkájára.” Ezután Lomnici Zoltán alkotmányjogász is elmondta, hogy a nyílt társadalom hívei hogyan segíthetik a migrációt. 

A kötetet reklámozta múlt héten a Habony-féle Modern Media Grouphoz tartozó Lokál is, gyakorlatilag a Pesti Srácok méltatását átemelve.

A Soros-ellenesek ezeknek a szervezeteknek az átvilágítására szólíthatnak majd fel a könyv megjelenése után, míg a Soros-pártiak „összeesküvés-elméletek halmazának és paranoiás betűtengernek kiáltja majd ki e művet” – menekült cikkében előre a Pesti Srácok. Utóbbi kifejtését viszont elfelejtette, ahogy a közmédia több mint háromperces blokkjában és a Lokálban sem olvashattunk arról, ki is az az Andreas von Rétyi.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

Ha viszont ezt meg szeretnénk tudni, kevésbé a vezető német sajtóban, a tekintélyes politikai lapokban érdemes keresgélnünk. A szerző nevét hiába írjuk be a nagy német lapok keresőjébe, nincs találat. Ez persze a Rétyi-hívek számára csak egy újabb összeesküvés jele lesz.

A '63-as születésű szerző ugyanis elsősorban nem politikai, hanem ufológiai munkásságáról ismert. Mit rejt el a kormány, a tudomány és a hadsereg előlünk? – szólt például 1998-as kötetének címe, míg 1995-ben arról írt, hogy Nem vagyunk egyedül.

Mint honlapjáról kiderül, előszeretettel kutatja továbbá az amerikai 51-es körzet titkát. Erről a katonai bázisról állítják az összeesküvés-elméletek hívei, hogy a kormány földönkívüli kísérleteket végzett itt. Rétyi honlapján külön rész szól arról is, vajon mennyi idősek lehetnek valójában a piramisok és a szfinxek.

A 2001. szeptember 11-i „összeesküvést” is előszeretettel leplezi le Rétyi, ahogy az illuminátusokat és a Bilderberg-csoportot is. 2005-ben arról is írt egy „kézikönyvet”, hogyan lehet gyógyítani a rákot. 

Úgy tűnik, a földönkívüli rejtélyek után a szerző egy másik jól jövedelmező iparágra váltott, és 2011 végén már a „tömegmédia” aktuális állításait leplezte le. 

A köztévé híradója kapcsán kíváncsiak voltunk arra, ez nem sérti-e a reklámtilalom elvét, ezért az ügyben megkerestük a médiatanácsot. Amint válaszolnak, frissítjük cikkünket. 

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.