Pannónia a zátonyon – Magazin-ajánló

2012. április 19., csütörtök 19:00, frissítve: csütörtök 19:28

Legfrissebb, április 21-ei számunkból ajánljuk:


Frusztrációk
E hét végén rendezik meg a XIX. Budapesti Nemzetközi Könyvfesztivált, amelyen tavaly 61 ezer látogató fordult meg – ennél idén sem várható kevesebb. A hazai könyvpiac a lehetőségekhez képest szépen muzsikál, ám a laikus füle belesajdul a sok panaszba: a kereskedők a darabár ötven százalékáért terjesztenek, amiért a kiadók szapulják őket, ők viszont a piac „rabszolgáitól”, a szerzőktől és a fordítóktól kapják a szemrehányást az alacsony vagy épp ki nem fizetett honoráriumok miatt. Kérdés, kinek van oka kárhoztatni kit, s nem az egész struktúrának
kell-e átalakulnia ahhoz, hogy mindenki megtalálja a maga számítását. (21., 24. oldal)

Egy üveg pálinka
Kányádi Sándor költő május 10-én lesz nyolcvanhárom éves. Születésnapi előzetes is lehetne ez az interjú, mert úgy adódott, hogy a virágokról beszélgettünk. A virágokról, amelyek lépten-nyomon átszövik a költészetét, és amelyeken keresztül kirajzolódik az erdélyi alkotó élettörténete és -bölcselete is. Renoir „tétele” így hangzik: „A virág tisztítja a szemet”. Vajon hat a lélekre is? (23. oldal)

Kerékkötők
Végszavazás előtt lobbikiállítást rendeznek a régészek a legjelentősebb feltárások leleteiből a Parlamentben. Már a tavaly novemberi jogszabályi változtatások is kedvezőtlen feltételeket szabtak a régészetnek, most újabb szigorítás készül. Még rövidebbre szabott ásatás, még több kár? (25. oldal)

Virtuál kurázsi
Van, aki Facebook nélkül el sem tudja képzelni az életét, mások a Zuckerberg-birodalom végét jósolják. A közösségi oldalak logikája mindenesetre újabb területen hódít. Az Y generáció már nem az államtól vár pénzt az önmegvalósításhoz – a neten kalapoz. Magyarországra is begyűrűzött a civil támogatói szférát mozgósító crowdfunding. (26. oldal)

Halállistán
Megmerevedtek a frontvonalak, két teljesen azonos erejű akarat áll egymással szemben. Az egyik aktív, harcol és magyaráz, a másik passzív, és se látni, se hallani nem akar. Ma Magyarországon az állatvédők jelentik a legnagyobb civil erőt – így vagy úgy –, harmincezer kidobott állatnak viselik gondját minden állami támogatás nélkül, saját zsebből és önkéntes munkával. Ellenfelük a könyörtelenség, a felelőtlenség és az ostobaság. (27. oldal)

Pannónia a zátonyon
Különös hely a géppisztollyal és kancsukával kikényszerített ateizmus földje, ahol a keresztet vörös csillagra cserélték; a „magyar” felekezetekhez tartozó istenházák egy részét tankokkal rombolták porig, vagy éppen hullaházat csináltak belőlük. Nos, ezen a vidéken kellene a falusi turizmust újjáéleszteni a megmaradt templomok segítségével. (30–31. oldal)

Erősödő inzulinszignál
A világ vezető tudományos folyóirata, a Nature számolt be a minap arról, hogy egy gyógyszerhatóanyag-molekula sikeresen lassította a Duchenne-szindrómában szenvedő kísérleti állatok izomelhalását. A molekula, amelyet eddig csak reménybeli diabéteszgyógyszerként tartottak számon, magyar kutatók munkáját dicséri, története egyúttal arra mutat, hogy a tudományos kutatás és a profitorientált vállalkozás nem ellentétes fogalom. (32. oldal)

Repertoár
Nincs a világon a 100 Tagú Cigányzenekarhoz hasonló zenei formáció, ám a népes csapat összehangolása nem kis logisztikai feladat, ráadásul külföldi fellépésüket tizennyolc éve Párizsból szervezi egy menedzser. Buffó Rigó Sándor művészeti vezető elhúzta a nótáját már Elizabeth Taylornak, Grace Kelly monacói hercegnének és Ringo Starrnak is. (36. oldal)

Tükörhegyen túl
Eltemették szimbolikusan a kertvárost a minap Törökbálinton, ahol egy izraeli befektető több mint ezerlakásos blokkot építene. Az önkormányzat változtatási tilalommal próbálja meggátolni a monumentális beruházást, de az egyelőre még csak a tervezőasztalon létező lakásokat már árulják. (40. oldal)

 

Keresse szombaton a Magyar Nemzetet és benne a Hétvégi Magazint az újságárusoknál!

A szerkesztő ajánlja

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.

Lándori Tamás

Sokmilliós támogatást nyert a tornyospálcai apagyilkos

A helyiek azt beszélik, új pirulákat írt fel orvosa az elkövetőnek újabb szörnyű tette előtt.

x
Rendkívüli hír