Sean Penn mégsem interjúzott volna Al-Bagdadival

FB

2016. január 11., hétfő 16:57, frissítve: hétfő 17:05

Mindenkivel még Sean Penn sem készíthet interjút: benézték a New Yorker álhírét Hollywoodban.

Ha ön nem hitte el, hogy Sean Penn a mexikói drogbáró, El Chapo után Abu Bakr al-Bagdadival, az Iszlám Állam vezetőjével is interjút készített volna, akkor elővigyázatosabb volt az egyébként népszerű amerikai Deadline Hollywood filmes portálnál. Ők ugyanis simán átvették a New Yorkertől azt a hírt, hogy Al-Baghdadi lemondta tervezett találkozóját Sean Penn-nel, aki beszélgetésre készült vele. Csakhogy ezt a The New Yorker nem a komoly, külpolitikai vagy filmes hírei között hozta, hanem a The Borowitz Report című blogján, ahol Andy Borowitz közöl álhíreket, kábé úgy, ahogy a magyar Hírcsárda.

A Deadline Hollywood miután rájött a bakira, bocsánatot kért olvasóitól és Sean Penntől is. Állításuk szerint hétvégi szerkesztőjük félreértelmezte a The New Yorker vasárnapi posztját. A hírt el is távolították oldalukról. A Gawker is értékelte a történetet: úgy vélik, rossz dolog bedőlni egy álhírnek, ám Andy Borowitz álhíreinek még ennél is rosszabb.

Nem vesszük észre az álhíreket

Borowitz álhírének apropója az volt, hogy Sean Penn részt vett a mexikói drogbáró, El Chapo becserkészésében – erről itt olvashat bővebben. Joaquín Guzmán, akivel Penn interjút is készített, korábban egy másik álhír – amely szerte a világon komoly hírportálokon is felbukkant – főszereplője volt az Iszlám Állammal egyetemben. December elején mi is tényként kezeltük, hogy El Chapo „hadat üzent” az Iszlám Államnak, ám az információ nem bizonyult igaznak, hasonlóképpen szatirikus álhírről volt szó: ezért akkor elnézést is kértünk olvasóinktól.

Nem először fordul elő az utóbbi időben, hogy szatirikus céllal írt álhíreket komoly információként vesz át a sajtó. Ennek egyik oka az lehet, hogy a hírcikkek ma már sok esetben a közösségi médián vagy rss-csatornán keresztül kerülnek az olvasók elé, így a figyelmetlenebb olvasó, aki csak a forrást figyeli – ebben az esetben a rangos The New Yorkert – könnyebben összetévesztheti a hírszatírát komoly cikkekkel.

A szerkesztő ajánlja

Majláth Ronald

Vádaskodásokkal és félelmekkel teli vita Macedónia nevéről

Ha nem kötnek kompromisszumot a görögökkel, az egykori jugoszláv tagköztársaság óriási árat fizethet.

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.