Sokat költök magamra, mert nekem ez jár

2017. szeptember 27., szerda 08:32, frissítve: szerda 13:05

Még ha bőségnek örvend is valaki, az élete nem azokból a dolgokból származik, amelyek vannak neki – mondja Lukács evangélistánál Jézus. – Miért ne vegyek Gucci táskát, kiterítenek úgyis – válaszolják erre a luxusfeleségek, és betérnek az első boltba, hogy többmilliós költekezéssel dobják fel az unalmas hétköznapokat. – Kár a magyar polgári középosztályon erőlködni, abból úgysem lesz semmi, ugorjunk egyet – gondolják mindeközben a Viasat3 vezetői –, mutassuk be a gazdagok életét, hadd csorgassa a nyálát a sok szerencsétlen. A csatorna Feleségek luxuskivitelben című sorozata hat pompában tartott nő életéről lebbenti fel a fátylat, és közben talán észre sem veszik, hogy a Szomszédok antitézisét próbálja épp műanyagba önteni.

A szürke kötött pulóverre húzott susogós kabátban siránkozó kisember helyett kibuggyanó műmelleket és halántékig érő mosolyt kapunk, a Trabantot és a Zsigulit Bentley-re és Porschéra cserélték, Vágási Ferit itt Fecsónak, Julit pedig Babettnek hívják, és mondani sem kell, hogy a luxusasszonyok nem tíz deka párizsin aggodalmaskodnak Lenke néni boltjában. De hiába minden igyekezet, a létezés üressége őket is ugyanúgy elnyeli, mint Horváth Ádám korszakos remekművének hőseit.

Amerikában mindenkinek elidegeníthetetlen joga, hogy a gazdagok fényűzését bámulja a tévében. Évtizedes hagyománya van a Max Weber-i protestáns etikát zárójelbe tévő műsoroknak, amikben a szereplők egyetlen különlegessége, hogy gazdagok, ám ehhez semmilyen eredmény – és főként munka – nem társul. A felfokozott jómód l’art pour l’art, a pénz önmagát gerjeszti. Ilyen produkció a 2006-ban indult The Real Housewives (Az igazi feleségek) is, amely országszerte felkutatja és a sok millió hiteltörlesztésben és lélekölő napi nyolcórázásban megfáradt néző elé tárja a milliomos vagy milliárdos feleségek életét.

Nem tudom, Vajna Tímeának (és persze Rogán Cecíliának) mekkora szerepe volt abban, hogy a Viasat3-nál úgy érezhették, végre elérkezett az idő az amerikai sorozat honosítására, de gyanítom, hogy az életmódja jelentősen felgyorsította a folyamatot. Andy Vajna filmügyi biztos neje nélkül ugyanis a hivatalossá tett kitartott női státusz megmaradt volna a négy fal között. Tímea asszony volt az, aki büszkén ország-világ elé tárta, hogy ezt lehet így is. Hogy nem kell hozzá semmi, csak jól karban tartott hús, és a világ kitárul. És ha ezen már fel sem hördül, akkor a közönség megérett rá, hogy még nagyobb dózisban kapja a gyémántba és nem vacak Swarowskiba csomagolt életmódot.

Magyar Nemzet hírlevél

Legizgalmasabb cikkeink naponta egyszer az ön e-mail-fiókjában!

A feliratkozással beleegyezik abba, hogy a Magyar Nemzettől hírlevelet vagy cikkeinkről szóló üzenetet kapjon postafiókjába. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.

Ez az emailcím nem érvényes

A Viasat3 feleségei előtt is kitárult a világ. Persze igazságtalanság lenne a hétfőn indult reality minden szereplőjét Vajnánéhoz hasonlítani, hiszen egy részük tesz is valamit azért, hogy minél többet költhessen táskákra és cipőre. Bár ezt mintha egy kicsit szégyellnék a műsor készítői, így a munkát diszkréten háttérbe tolják, hogy több hely maradjon a pénznek.

– Csillár, tapéta és festmény nélkül nincsen vécé – fogalmaz Babett, aki színésznőként definiálja önmagát, mi pedig bele sem merünk gondolni, anyagcseréjének titkait vajon melyik helyiség őrzi. – Sokat költök magamra, mert nekem ez jár – teszi még magasabbra a lécet Rita, aki ha nem lenne mit ennie, a haját akkor is fodrásszal csináltatná meg. De még együtt is csak kispályások a török milliárdos feleségeként bemutatkozó Bogihoz képest, aki a Boszporusz felett koktélozva annyit mond: „Törökországban mostanában történtek olyan dolgok, amik megrémítenek.” De a negyvennek kinéző huszonéves Vivi sem tűnne fel Kazemir Malevics szuprematista festményén. Hiába nyitja ki a száját, nemhogy a tagmondatai, még a szavai között sincs semmilyen logikus kapcsolat. Mondjuk az legalább kiderült, hogy a Seychelle-szigeteken nem lehet shoppingolni.

Izgalmas élmény, ha egy műsorban Schobert Norbertné Rubint Réka fitneszguru a legemberibb szereplő, pedig hiába szoláriumozta magát édesburgonya-színűre, természetessége a műanyag luxusfeleségek között vakítóbb, mint a rágógumireklámok fogsorai.

Az első epizód alapján úgy tűnik, az asszonyok életmódja egyetlen dologra korlátozódik: újabb és újabb pótlékok felkutatására. Fenékplasztika, szájfeltöltés, ráncfelvarrás, sportautók, jacht, táskák és cipők minden mennyiségben. Persze mélységet senki sem vár egy ilyen sorozattól, de egyszerű reklámnál mindenképpen többet. A Feleségek luxuskivitelben ugyanis, amellett, hogy a másolatban természetesként adja el a mai politikai elit tagjainak életmódját, a sugar daddy intézményét igyekszik meghonosítani itthon. Ennek a lényege, hogy gazdag idősebb férfiak meghatározott ellenszolgáltatásért cserébe fényűző életmódot biztosítanak fiatal hölgyek számára. Nem véletlenül támogatja a műsort a fenti kapcsolatokra szakosodott Puncs.hu párkereső.

Ha Nietzsche téved, és az okozat minden esetben követi az okot, akkor egy békemenetbe oltott proletárdiktatúra haragjának kellene elsöpörnie a produkciót. De úgy tűnik, igaza van, és a világ sosem az, aminek mutatja magát, így a polgári és kispolgári Magyarország a tévé előtt marad, a luxusnejek pedig beszaladnak egy újabb Gucci táskáért a boltba.

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.