Szörnyszülöttként ábrázolja Botkát és Vonát a Ripost

2017. október 2., hétfő 17:46, frissítve: hétfő 18:31

A történelem megismétli önmagát, legalábbis a Ripost lapjain biztosan: a kormánypárti bulvárlap olyan delíriumos látomásban hozta össze a Jobbik-elnök Vona Gábort és az MSZP (hétfőn leköszönő) kormányfőjelöltjét, Botka Lászlót, hogy azt a világháborús propagandaplakátok készítői is megirigyelték volna.

A Ripostban nyilván nem tudtak róla, hogy Botka hétfőn visszalép a miniszterelnök-jelöltségtől, és démoni násztáncként mutatták be Vona és Botka Baló György vitaműsorában tervezett találkozását. (Botka visszalépése miatt a találkát aztán le is fújták.)

Politikai ellenfelek találkozása egy vitaműsorban demokráciákban megszokott eseménynek számít, a bulvárlap azonban úgy értékelte, hogy a két ellenzéki politikus már egy gyékényről árusít, Vona Gábor „meg orrát be sem fogva – nyilvánvalóan Simicska Lajos utasítására – parolázik a kommunista utódpárt kerítést bontani akaró miniszterelnök-jelöltjével”.

A szinte egész oldalt betöltő képen Botka László denevérszárnyas „töpörödő vörös ördögként” jelenik meg, a Simicska-fej-mintás (!) Vona Gábor pedig boaként tekeredik körülötte, és szúrós szemmel szuggerálja a szocialista politikust.

 
Ripost-szörnyek
Fotó: Velledits Éva / Magyar Nemzet
 

Az igénytelen kivitelezésű, névvel sem vállalt Photoshop-anyag egy az egyben idézi meg a II. világháborús propagandaplakátok technikáját: az ellenfelet dehumanizálja, megfosztja emberi méltóságától, és állati-démoni jellemvonásokat kölcsönöz neki.

Ezzel a módszerrel keltettek gyűlöletet a propagandisták majomként, pókként ábrázolt japán katonákkal, a vörös karmos szörnyetegként bemutatott Szovjetunióval szemben – és így támadták az emberevő, pénzfaló démonként ábrázolt zsidóságot is.

A Ripost morális következetességére egyébként jellemző, hogy míg a Vona–Botka találkozóról szóló cikkben – némi joggal – számon kéri a Duna-parti holokausztemlékművet meggyalázó Kulcsár Gergely meghagyott Jobbik-tagságát, addig pár oldallal később így írnak egy migránselosztónak nevezett, VII. kerületi étteremről:

„Amikor bementünk, és az étlapot kértük, úgy néztek ránk, mintha a Holdról jöttünk volna. Már a bőrünk fehér színe is furcsa volt…”

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.