Új médiaszaklap jelent meg

tt

2012. augusztus 9., csütörtök 18:41

In Media Res címmel új folyóirat jelent meg a sajtószabadságról és a médiaszabályozásról, a Complex Kiadó gondozásában kiadott orgánum szakmai partnere a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanácsának Médiatudományi Intézete.

A kiadvány felelős szerkesztője Koltay András, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem adjunktusa, az NMHH Médiatanácsának tagja, főszerkesztője pedig Nyakas Levente, az NMHH Médiatudományi Intézetének vezetője, a Károli Gáspár Református Egyetem tanársegédje.

A folyóirat szerkesztőségének köszöntőjében – amelyet csütörtökön juttattak el az MTI-hez – azt írták, a médiajog tudománya fiatal, az ellentmondásokkal terhes alkotmányos fejlődés, a média világának rohamos fejlődése és a régi válaszok folyamatos újragondolási kényszere pedig nem segítette elő a sajtószabadság és a médiaszabályozás alapkérdéseinek megnyugtató és hosszú távon is érvényes megválaszolását.

Értékalapú szabályok alapján

„Mi, az elméletet is művelő, a médiával foglalkozó jogászok igyekszünk értékalapú szabályok, egymásnak olykor ellentmondó, de egyaránt morális megalapozottságú érvek alapján véleményt formálni” – fogalmaztak. Kiemelték, a hatályos magyar médiaszabályozás körüli vitákból egyértelműen kiderült, hogy kétszáz évvel a francia forradalom után sem látszik európai konszenzus a szabályozás alapkérdéseire adható válaszok körül.

Egy tudományos folyóiratnak elfogulatlanul, a tudományosság kritériumainak megfelelve kell felületet biztosítania az értelmes vitának – vélekedtek. Hangsúlyozták: remélhetőleg az új folyóirat olyan nyitott fórummá válhat, ahol az érdeklődő közönség megfontolandó vagy vitára gerjesztő gondolatokra lelhet.

Forrás: MTI

A szerkesztő ajánlja

Kuthi Áron

Nincs pénz a magyar múlt megmentésére

Nem csak templomokból áll az épített örökség a Kárpát-medencében. A megőrzésre a végtelen mennyiségű pénz is kevés volna.

Koncz Tamás

Méregdrága nyári elittábor a kormánytagok gyerekeinek

Kerényi Imre miniszterek trónörököseit várja a vörösberényi kolostorba, hogy ott körtáncot lejtsenek, és római stílusú hadi bemutatót tartsanak.

Vég Márton

Az Iraki Kurdisztánból származó negyvenéves Ismael jól érzi magát Magyarországon

A vámosszabadi befogadóállomáson élő férfi egy kicsit beszél magyarul, és nem akar továbbutazni Németország felé. Riport.

Pethő Tibor

Jolika, az ÁVH keblein nevelkedett, gépírónőből lett belügyes nagyasszony

Császárné Lábass Jolán jelképpé nemesült. A képmutatás, a szembenézés kudarcának jelképévé.