Vádat emeltek a Trónok harca forgatókönyveit ellopó hekker ellen

MTI

2017. november 21., kedd 22:26, frissítve: szerda 08:05

Amerikai szövetségi ügyészek vádat emeltek egy iráni férfi ellen az HBO amerikai televíziós társaság számítógépes rendszerének feltöréséért, be nem mutatott filmek és sorozatok, valamint a Trónok harca forgatókönyveinek ellopásáért és hatmillió dollár követeléséért az ellopott adatok visszaszolgáltatása ellenében.

Behzád Meszrit nem vették őrizetbe – közölte kedden az ügyészség szóvivője, aki nem válaszolt a vádlott tartózkodási helyére vonatkozó kérdésekre.

A vádirat szerint Meszri „a hekkelés szakértőjének vallja magát”, az iráni hadsereg számára dolgozott katonai rendszerek, nukleáris szoftverrendszerek, az izraeli infrastruktúra feltörésében. A férfi segített egy iráni hekkercsoportot több száz weboldal megrongálásban az Egyesült Államokban és más országokban.

Az HBO rendszerének feltörését augusztus elején jelentették be. A vádirat szerint Meszri május és augusztus között lopott el adatokat, köztük számos addig még be nem mutatott sorozatot és a Trónok harca forgatókönyveit az HBO számítógéprendszeréről.

A kalózok akkor azt állították, hogy 1,5 terabájtnyi információt töltöttek le, és azzal fenyegetőztek, hogy mindent nyilvánosságra hoznak, ha nem kapják meg a hatmillió dolláros „váltságdíjat”.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.