11 milliárdból fejlesztenék Veszprém megye kórházait

MNO

2010. február 9., kedd 14:33

Tizenegy milliárd forintos komplex megyei kórházfejlesztési programot kívánnak megvalósítani Veszprém megyében – mondta Kovács Zoltán, a Veszprém Megyei Közgyűlés egészségügyi bizottságának elnöke sajtótájékoztatón kedden Veszprémben.
A fejlesztések döntő része a veszprémi megyei kórházban valósulna meg, különös tekintettel az új regionális onkológiai centrumra, de érintik a beruházások az ajkai és a pápai városi kórházakat, s a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetet is, amely ugyancsak a megye fenntartásában működik – közölte az elnök, aki egyébként Pápa fideszes polgármestere. Mint mondta: fontos összehangolni a fejlesztéseket, hogy ne jöjjenek létre a megye kórházai körében „párhuzamos kapacitások”.

A fejlesztésekhez szükséges összeget uniós pályázaton kívánják elnyerni; a komplex fejlesztési és struktúraátalakítási pályázatot február 22-ig kell beadniuk, míg a négymilliárd forint költségű onkológiai centrum támogatására március 15-ig kell pályázni – mondta. Hangsúlyozta azt is, hogy a 11 milliárd forintos fejlesztési költséghez 2 milliárdos önerőt kell biztosítania a megyei önkormányzatnak, a két városnak pedig 10-10 százalékát kell állnia a kórházuk fejlesztési összegének.

A szakbizottság elnöke elmondta: a veszprémi megyei kórházban „kilenc egység változna meg”; új központi műtőt terveznek, a meglévő hatot pedig korszerűsítik. Fejlesztik a központi intenzív osztályt, a sterilizálót és a diagnosztikát is. A régi épületben lévő belgyógyászati osztály is jelentős korszerűsítésre „érett meg”, hasonlóképpen a stroke-ellátás, s megteremtenék az úgynevezett „bababarát kórház” feltételeit is. Mindez ötmilliárd forint költségű beruházást tesz ki, amelyből 500 millió forintot a kórházat fenntartó megyei önkormányzatnak kell önerőként biztosítania – mondta a megyei szakbizottság vezetője. Hangsúlyozta, hogy ezen túl még a regionális onkológiai centrum is a veszprémi megyei kórháznál épül fel, négymilliárd forintos költséggel. Ehhez 1,4 milliárd forintos saját erőt kell biztosítania a megyegyűlésnek – mondta Kovács Zoltán.

Felhívta a figyelmet arra, hogy az onkológiai centrumra szánt összegből 250 milliót a farkasgyepűi tüdőgyógyintézetben ruháznak be a speciális tüdőgyógyászati rákgyógyítás fejlesztésére. Az ajkai kórházban 1,5 milliárd forintos fejlesztést terveznek, s annak kétharmadát az épület felújítására, egyharmadát pedig gép- és műszerbeszerzésekre fordítanának – mondta a bizottsági elnök. Rámutatott arra is, hogy az általa vezetett városban, Pápán pedig 600 millió forintos kórházfejlesztést terveznek, ehhez az önkormányzat 10 százalékos önrészt biztosít. Hangsúlyozta, hogy az új gyógyfürdő léte befolyással van a kórházi struktúrára is, ugyanis létrehoznak – a krónikus osztály 40 ágyának felén – egy mozgásszervi, reumatológiai rehabilitációs részleget, de fejleszteni kívánják Pápán is a központi műtőt, a radiológiát és a diagnosztikát.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.