15 évesen a Balaton Tündérévé választották

MNO,

2010. október 17., vasárnap 14:50

Siófokon a Balaton Tündérének, Párizsban Miss Európának választották. A történész szerint Simon Böske sikere a trianoni sebekre is gyógyírt jelentett.

Szépségkirálynőink manapság „labdába sem igen rúgnak” az európai és világversengések során, de nem volt ez mindig így. Bizonyság rá Simon Böske, akit 1925-ben Siófokon 15 évesen a Balaton Tündérévé választottak, négy esztendő múlva pedig előbb Miss Hungária, majd Párizsban Miss Európa lett. A napokban szülőházán, Keszthelyen avatták fel emléktábláját, halálának negyvenedik évfordulóján. Menyhei Réka könyvet is írt róla, az avató előtt Kovács Emőke történész, a siófoki könyvtár igazgatója beszélgetett az írónővel. Simon Böske európai elsősége sokat jelentett a két világháború közötti, a trianoni békediktátum által sújtott Magyarországnak – mondta Kovács Emőke. A keszthelyi lánynak gratulált a francia köztársasági elnök, a monacói fejedelem és több diplomata. Nagy győzelmi mámor várta Budapesten: minden rádió az ő nevét harsogta. A korabeli, revíziós lázban égő lapok dicsőítették a fiatal lányt, akinek sikerült Clemenceau országában learatnia a babérokat. Állítható: Böske olyan jelenség volt, aki furcsa módon gyógyírt jelentett a trianoni sebekre.

– Miss Európa a külföldi rendezvényeken, bálokon való részvétele után érkezett Budapestre – idézi a több mint nyolcvan évvel ezelőtti eseményeket a siófoki történész. – A Keleti pályaudvaron ünneplők százai várták. A köszöntőbeszédek után az ünnepeltet a Gellért Szállóba vitték, ahol bált rendeztek a tiszteletére. Böske holtfáradtan érkezett meg két héttel később a balatonszentgyörgyi állomásra, ahol édesanyjával együtt kocsiba szállt, és szülővárosába utazott. A város diadalittasan köszöntötte. Hamarosan fény derült arra is, hogy az ajándékba kapott ruhaköltemények és az automobil nem életre szóló javak. Végül a párizsi hotelszámlát is kifizettették velük. Ezután a szépségipartól érkező ajánlatokat sorra utasította vissza. Végül a civil életet választotta.

(sonline.hu)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.