17 év alatt 30 millió abortusz Ukrajnában

MNO

2008. április 12., szombat 10:38

Egy országos ukrán társadalmi szervezet szerint Ukrajnában a függetlenség 17 éve alatt 30 millió abortuszt hajtottak végre, ami egyik előidézője az országban tapasztalható népesedési válságnak.
A Dolja (Sors) nevű civil szervezet – csütörtökön megjelent – nyilatkozatában aggodalmát fejezi ki az ukrajnai terhességmegszakítások rendkívül magas száma miatt. Szerinte az országban naponta átlagosan 700 abortuszt végeznek. Annak ellenére, hogy az abortusz gyilkosság, Ukrajnában a terhesség 154. napján is törvényesen megszakítható – áll a nyilatkozatban.

A szervezet közleményében azt is állítja, hogy Ukrajnában, amelynek lakossága a függetlenség évei alatt 52 millióról 46 millióra csökkent, már most komoly munkaerőhiány van, a gyárakban és üzemekben nincs, aki az idős dolgozóktól átvegye a stafétát, a felsőoktatási intézmények pedig hamarosan versengeni fognak minden egyes felvételizőért. A demográfiai helyzet annyira rossz, hogy immár az ukrán állam létét fenyegeti – zárja drámai hangú nyilatkozatát a civil szervezet.

(hirado.hu)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.