235 millió euróval segítik Magyarország fejlődését

MNO

2010. november 29., hétfő 20:33

235 millió euróval segíti Magyarország fejlődését az Európai Beruházási Bank (EIB), amelynek Közép- és Kelet-Európáért felelős alelnöke, Anton Rop két hitelmegállapodást írt alá a magyar állam nevében eljáró Matolcsy György nemzetgazdasági miniszterrel hétfőn Budapesten – olvasható a Nemzetgazdasági Minisztérium közleményében.
A most létrejött megállapodások egyike 150 millió euró összegben a regionális operatív programok révén az Európai Unió támogatásával megvalósuló beruházásokhoz előírt hazai önrész fedezetére szolgál.

További 85 millió euró szolgálja a Budapesti Corvinus Egyetem, a Semmelweis Egyetem és az Eötvös Loránd Tudományegyetem meglévő épületeinek, kutatási eszközeinek felújítását és modernizációját, valamint a kutatási és fejlesztési tevékenységgel összefüggő bérjellegű kiadásaik finanszírozását a 2010–2013 közötti időszakban. Az EIB ezt a hitelkeretet 2010. október 15-én hagyta jóvá az ország számára a Budapesti egyetemek projekt megvalósítása érdekében.

Magyarország és az EIB kapcsolatai 1990-re tekintenek vissza, az azóta eltelt időszakban a bank közel 12,6 milliárd euró összegben biztosított forrást több mint 120 fejlesztés finanszírozásához. Az EIB támogatásával megvalósított hazai beruházások elsősorban a környezetvédelmet, a közlekedési infrastruktúra fejlesztését érintették, továbbá az ipar, az energetika, a telekommunikáció és az oktatás megújulását segítették.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.