A Gyurcsány-bányák titka, avagy a „méreg nyelve”

MNO

2006. április 1., szombat 17:07

A miniszterelnök cége 1996-ban olyan bauxitbányát privatizált, amely a rendszerváltásig titánt szállított a szovjet hadiiparnak. Szakértők szerint a magyar bauxitban lévő titán értéke a 90-es évek elején körülbelül a kétszerese volt a magyar államadósságnak – számol be róla a HírTv.
Az ebből származó bevétel valószínűleg a magánszférában szívódott fel. Később az értékes lelőhely a nyugat veszélyeshulladék-temetője lett. Tonnaszámra dózeroltak el ismeretlen vegyi anyagokat egy védett vízbázis fölött. Az egykori fuvarozók és markolókezelők közül sokan már nem élnek. Nem meglepő módon sokakkal rákos megbetegedés végzett. Akik életben maradtak, nem szívesen beszélnek.

A szakemberek állítása szerint a Bakony karsztvidéke, a Hévízi-tó és a főváros gyógyforrásai – az erőltetett vízkiemelés miatt – veszélybe kerültek. A környezet egyensúlyának felborítása volt az ára annak, hogy néhány vállalkozó megszerezze első milliárdját. A korabeli szemtanúk – több évtizedes hallgatás után – végre nyilvánosság elé tárják a „vörös föld” titkát a HírTv Célpont című műsorában.

A szerkesztő ajánlja

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.