A mátészalkai léüzemet is blokád alá vonták az almatermelők

MNO

2008. augusztus 26., kedd 12:38

Kedden délelőtt újabb helyszínen, Mátészalkán is blokád alá vették az almatermelők a léüzemet. A gazdák mintegy 20 járművel kezdték meg az akciót.

• A lengyel almatermelők is blokád alá vették a feldolgozókat
Az ipari alma alacsony felvásárlási ára miatt tiltakozó almatermelők keddre virradó éjjel is folytatták demonstrációjukat Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében, ahol két helyen, a térség legnagyobb gyümölcsfeldolgozója, az Agrana-Juice Magyarország Kft. anarcsi és vásárosnaményi telephelye előtt virrasztottak a gazdák – közölte Jakab Ferenc, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetségének (MAGOSZ) megyei elnöke az MTI-vel. Kedden délelőtt egy újabb helyszínen, Mátészalkán is blokád alá vettek egy léüzemet a gazdák. Vári György, a mátészalkai térség ifjúsági gazdaköri szervezetének alelnöke elmondta: az ESZAT Kft. telephelye elé mintegy 20 járművel vonultak fel az almatermelők. Később, miután a társaság ügyvezetője beengedte a tiltakozókat az üzem területére is, zár alá vettek két hídmérleget, hogy megakadályozzák az esetleges gyümölcsátvételt. Megjegyezte: a tiltakozók úgy állapodtak meg, hogy nagy erőkkel nem veszik blokád alá a mátészalkai léüzemet, hiszen van bőven elvégzendő munka a földeken.

Inkább egymást váltva, állandó ügyeletet tartva demonstrálnak az az ESZAT Kft. telephelye előtt – mondta.

A Mátészalka környéki termelők, hasonlóan a másik két helyszínen, Vásárosnaményban és Anarcson tiltakozókhoz, a folyamatos demonstrációval a nettó 30 forint kilogrammonkénti árat szeretnék kikényszeríteni a felvásárlók által ígért 15-20 forint helyett. Jakab Ferenc, a MAGOSZ Szabolcs megyei szervezetének elnöke úgy vélte: a követelés teljesüléséhez reményt ad, hogy Lengyelországban, ahol az osztrák cég szintén a legnagyobb almafeldolgozó, 10-12 eurócent között tartanak az ottani felvásárlási ár kialakításáról folytatott tárgyalások. Megjegyezte: ilyen ár a magyar termelők számára elfogadható, s azt javasolták az árvitában továbbra is közvetítői szerepre vállalkozó Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, hogy legkésőbb csütörtökig üljenek újra tárgyalóasztalhoz a termelők, illetve a feldolgozók képviselői a megállapodás érdekében.

Budai Gyula, a MAGOSZ szövetségi igazgatója azt közölte az MTI-vel, hogy a szervezet kedden, Jakab István országos elnök vezetésével delegációt küld Varsóba, ahol tájékozódnak a lengyelországi almafelvásárlási ártárgyalások körülményeiről. Tilki Attila, a delegáció tagja, a Fidesz országgyűlési képviselője, a párt megyei elnöke, Fehérgyarmat polgármestere elmondta: Varsóban találkoznak a lengyel parasztszövetség vezetőivel, s a magyar fél közös álláspont kialakítását szorgalmazza az árvitában.

A kedden délben összesített adatok szerint éjjel egyébként Anarcson és Vásárosnaményban több, mint 100 felsorakozott jármű tartotta blokád alatt az Agrana-Juice Magyarország Kft. telephelyeit. A felsorakozott traktorok, teher- és személygépkocsik száma a nap folyamán a hétfőihez hasonlóan ismét több, mint 400-ra nőtt, s a harmadik, mátészalkai helyszínen demonstrálókkal együtt meghaladta 450-et.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.