A BKV hamis érvekre hivatkozva csökkentené a járatok számát?

MNO

2008. február 19., kedd 10:45

A BKV tavalyi beszámolója alapján megállapítható, hogy növekedett az utasszám – írja a VEKE keddi közleményében. Az egyesület ennek kapcsán arra szólítja fel Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy a növekvő számokat figyelembe véve hagyjon fel a járatritkítások tervével. A jelentés tárgyalásáig a BKV nem nyilatkozik az ügyben.
A VEKE által hivatkozott Népszabadság 2007.09.19.-i számában leírtak egyik forrása a Központi Statisztikai Hivatal által kiadott "A KSH jelenti 2007/6" című kiadvány. Kérjük, hogy a szakmaiságot mellőző "civil" vélemény ezen részét a továbbiakban a VEKE a KSH-val vitassa meg - áll a bKV sajtóosztálya által kiadott közleményben.

2007 őszén Regőczi Miklós, a BKV kommunikációs vezérigazgató-helyettese a járatritkításokat alátámasztani szándékozó nyilatkozatában azt állította, hogy 8 százalékkal kevesebben utaztak a BKV járatain, mint egy évvel korábban – hívja fel a figyelmet keddi közleményében a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE). Mint írják, a tények azonban ismét rácáfoltak a BKV kommunikációs vezetőjének állításaira: a cég hivatalos, 2007. évi beszámolójából utasszámcsökkenés egyáltalán nem olvasható ki, az utasszám növekedése viszont annál inkább.

A BKV 2007. évi utasszámadatai alapján egyértelműen látszik, hogy a járatritkítások sokszor hangoztatott ideológiai hátterének már a legfőbb alapvetése is hamis: nem igaz, hogy csökken az utasszám és ezért lenne szükséges a járatok számának csökkentése. Látszik – folytatja a VEKE –, hogy miközben a BKV sokadszorra következmények nélkül hagyott, hamis kommunikációja hónapok óta utasszámcsökkenésről, drasztikus, 8 százalékos utasfogyásról beszél, a valóságban semmiféle csökkenési trendről nincs szó – áll a szervezet kommünikéjében. „Sőt, az autós közlekedés egyre nehezebb körülményei miatt a budapesti tömegközlekedést használók száma már a BKV tényadatai szerint is növekszik, ráadásul a 2 százalékos utasszám-növekedés a ritkítás és megszüntetés által leginkább fenyegetett autóbuszjáratokon is megfigyelhető” – jegyzi meg a VEKE. 

A trolikon 2,5 százalékos volt a növekedés, míg a buszokon 2 százalékkal volt több az utas, mint egy évvel korábban. Előbbin 77 millió utas közlekedett.

Egyébként a BKV kedden tárgyalja a tavalyi teljesítményről szóló beszámolót, amely összesen másfél százalékos utasszám-növekedésről ad hírt. Az MNO megkereste Regőczi Miklós vezérigazgató-helyettest, ám a kommunikációs vezető éppen „házon kívül tartózkodik”. A BKV sajtóügyeletén úgy tájékoztatták lapunkat, hogy amíg a vezetőség nem tárgyalja a beszámolót, addig senki nem nyilatkozhat az ügyben.

Megszűnik 40 járat?

Hagyó Miklós főpolgármester-helyettes, illetve Regőczi Miklós nyilatkozataiból az elmúlt hónapokban az utasszám csökkenésére hivatkozva egy, a VEKE számításai szerint körülbelül 40 buszjárat megszüntetését jelentő járatritkítási program sejlett fel. „A fenti tények, az egyértelmű és félreérthetetlen utasszám-növekedés csak megerősítették, amit eddig is tudtunk: Budapesten nincs helye járatritkításnak, nincs helye a BKV szolgáltatási színvonalát rontó intézkedésnek.” A VEKE az utasszám-növekedés ismeretében nem tart elfogadhatónak semmiféle járatritkítási és járatmegszüntetési programot, mivel minden ilyen szándék a budapestiek érdekeivel egyértelműen ellentétes és a budapesti tömegközlekedés minőségének további leromlását, a zsúfoltság és a közúti torlódások növekedését okozza, ezzel tovább rontva a város amúgy is kritikus levegőszennyezettségi mutatóit – írja a közlemény.

Hagyó hagyjon fel a járatritkító terveivel!

„Ezúton felszólítjuk Hagyó Miklós főpolgármester-helyettest, hogy a tényeket látva adja fel a járatritkításokra vonatkozó elképzeléseit, és tegyen le járatmegszüntetési programjáról” – írja a VEKE.

Azt kérik, hogy a 2008. évi Paraméterkönyvben a jelenlegi kínálat, azaz a jelenlegi teljesítményszint megtartása mellett a vonalhálózat ésszerű és átgondolt, valóban az utasok igényeinek megfelelni tudó fejlesztésére és átszervezésére nyíljék mód, melyhez a VEKE – ahogy az elmúlt években, például az éjszakai buszjáratok vagy a 7-es buszcsalád, illetve számos kerületi hálózat sikeres átszervezése során is tette – ezúttal is együttműködést és partnerséget ajánl. „A leggyakoribb ellenérv felvetéseinkre a pénzhiány szokott lenni, ezért megismételjük, amit korábbi nyílt levelünkben Hagyó Miklós felé már jeleztünk: a járatritkításokkal elérhető megtakarításokat a botrányos használtbusz-tender bukásával felszabaduló forrás ellensúlyozza.”

(MNO/Népszabadság)

A szerkesztő ajánlja