A KDNP üdvözli a horvát kormány kiállását a dolgozók mellett

Ismét terítéken a vasárnapi munka

MNO

2008. július 10., csütörtök 14:27

„Követendő példának tartjuk azt, hogy a multinacionális cégek nyomása ellenére Horvátországban határozottan kiállnak a munkavállalók jogai mellett” – áll a KDNP csütörtöki közleményében. Az indok: a horvát kormány korlátozná a boltok vasárnapi nyitva tartását.
A Kereszténydemokrata Néppárt üdvözli a horvát kormánynak a boltok vasárnapi nyitva tartásának korlátozására irányuló törvénymódosítási kezdeményezését – írja közleményében Frivaldszky Gáspár. Mint a „Szabad vasárnap”-kampány koordinátora fogalmaz, „követendő példának tartjuk azt, hogy a multinacionális cégek nyomása ellenére Horvátországban határozottan kiállnak a munkavállalók jogai mellett”. A horvát kormány kezdeményezése jól mutatja, hogy a KDNP közelmúltban a Kereskedelmi törvény módosítására benyújtott törvényjavaslata illeszkedik azokba az európai törekvésekbe, hogy a vasárnapi munkát a társadalmilag feltétlenül szükséges mértékűre szorítsuk vissza. „Álláspontunk szerint az éjjel-nappali szolgáltatások jelenlegi ütemű terjedése, avagy az, hogy minden szolgáltatás a hét 7 napján, a nap 24 órájában elérhető, társadalmilag nem fenntartható”.

Az éjjel-nappali társadalom szükségszerűen vonja magával a munkavállalók egyre hosszabb heti munkaidejét, és a hagyományostól eltérő munkaidőbeosztását – áll a közleményben. A KDNP meggyőződése, hogy ha a nagy áruházláncok haszonmaximalizálási szándéka az európai társadalmak olyan szociális vívmányával ütközik, mint a szabad vasárnap, akkor a modern államnak kötelessége felvállalni a munkavállalók multinacionális cégekkel szembeni védelmét.

A magyar munkavállalók az európai átlaghoz képest is nagyon leterheltek – állapítja meg a koordinátor. A 27 tagú Európai Unióban az évi munkaórák számában csak az észtek és a lettek előznek meg minket.

„Amikor a boltok vasárnapi nyitva tartásáról vitázunk, nem szabad elfelejtkeznünk arról, hogy Magyarországon a kereskedelemben közel százezer édesanya dolgozik rendszeresen vasárnaponként”. A vasárnap hagyományosan a családoké, a barátoké, a pihenésé és a kikapcsolódásé. A gyermekek megfelelő szellemi és erkölcsi fejlődéséhez nélkülözhetetlen a családi közösség, a család együttléte – hívja fel a figyelmet Frivaldszky, és mint írja, mivel a vasárnap egyúttal az iskolákban is tanítási szünnap, a gyermekekkel való hosszabb és tartalmasabb együttlétre Európában vasárnap van lehetőség.

„Mindezek fényében bízunk abban, hogy a Kereszténydemokrata Néppárt által a fenti célok elérése érdekében elkészített törvényjavaslatok ősszel megszerezik majd a parlamentben az országgyűlési képviselők többségének támogatását.”

(MNO)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.