A tejfeldolgozók is leállhatnak

MNO

2009. január 7., szerda 16:13

Naponta több millió liter tej veszhet kárba a gázkorlátozás miatt a Magyar Agrárkamara (MAK) ügyvezetése szerint, mivel leállhatnak a nagyobb tejipari feldolgozók is, és nem veszik át a tejet. A Magyar Agrárkamara azonnali intézkedést kért az agrártárcától és a kormánytól – tartalmazza a köztestület közleménye.

A közlemény szerint a tehenészetek többsége általában csak egy napi tejmennyiséget képes tárolni. Amennyiben ezek az állattartó telepek nem tudják elszállítani a tejet, úgy ki kell önteniük azt. A MAK számításai szerint Magyarországon naponta megközelítőleg 3 millió liter tejet vesz át a tejipar. Ennek a mennyiségnek egy bizonyos része azokhoz a nagy tejipari cégekhez kerül, amelyeket érint a gázfelhasználás korlátozása, azaz le kell állítaniuk a feldolgozást.

Forgács Barna, a Magyar Agrárkamara elnöke levelet írt Gráf József földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszternek, amelyben felhívja a figyelmet a problémára. A MAK levelében kitér arra: vannak feldolgozók, ahol teljesen leállt a gázfelhasználás – például a Pannontej Rt.-nél –, máshol részleges üzemmódra tértek át. Mindez a felvásárlás csökkenését okozza, nem beszélve a lakosság tejellátásában várható zavarokról. A Magyar Agrárkamara arra kéri az agrárminisztert és rajta keresztül a kormányt, hogy az élelmiszeripari vállalkozásokon belül a tejfeldolgozók mentesülhessenek a gázkorlátozás alól.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.