Alapítvány kutatja Horn Gyula világképét és munkásságát

Gyurcsány Ferenc, Kiss Péter, Kovács László és Szekeres Imre is az alapítók között

MNO

2008. november 10., hétfő 13:41

Az Egy Emberibb Világért alapítvány célja, hogy feltárja azokat a történelmi okokat, amelyek az emberek közötti távolságtartás, az egymás iránti közömbösség, a viszály és a meg nem értés forrásai, és ezáltal megteremtse a közeledés feltételeit – mondta Ormos Mária akadémikus, az alapítvány kuratóriumának elnöke hétfőn, a szervezet bemutatkozó sajtóbeszélgetésén Budapesten. Kiemelten szeretnének foglalkozni Horn Gyula világképével és munkásságával is.

Az alapítvány a fiatal, de tehetségüket már igazolt kutatókat ösztöndíj-kiegészítéssel szeretné támogatni, bízva abban, hogy az ő eredményességük előmozdítása mellett a társadalom számára is hasznos munkák születnek. A szervezet olyan kutatásokat támogat majd, amely az elmúlt 25-30 év magyar és európai vonatkozású eseményeit dolgozza fel, különös figyelemmel a külkapcsolatokra, a szomszédsági és hazai nemzeti, vallási és etnikai csoportok közötti viszonyra. A diplomáciai mellett a gazdasági és kereskedelmi kapcsolatok is a vizsgálat tárgyát képezhetik.

Helyt kívánnak adni minden társadalomtudományos közelítésnek, vagyis nemcsak történeti, hanem szociológiai, közgazdasági, társadalompszichológiai és interdiszciplináris értekezéseket is támogatnak, mert szerintük ezáltal közelebb lehet jutni a nemzeti problematika megértéséhez és esetleges kezeléséhez. Kiemelten szeretnének foglalkozni Horn Gyula világképével és munkásságával, mert Rákóczi Ferenc, Kossuth Lajos és Nagy Imre mellett vele lehet találkozni a nyugat-európai történelemkönyvekben, ő az, akire a rendszerváltáskori határzárátvágás és határnyitás során felfigyelt a nyugati közvélemény – mondta Ormos Mária.

A kutatásokat az alapítók adományaiból álló pénzalapból fogják támogatni 2009-től, a későbbiekben pedig – az eredmények függvényében – műhelyvitákat, konferenciákat szeretnének szervezni.

Az alapítók között szerepel Gyurcsány Ferenc, Fazakas Szabolcs, Kapolyi László, Kiss Péter, Kósáné Kovács Magda, Kovács László, Szekeres Imre és Tabajdi Csaba. A kuratórium tagjai: Frenkl Thurzó Tibor, József-Polonyi Gábor, Koroncz Ágnes, Nemcsók János, Suchman Tamás és Szabó Vilmos, elnöke Ormos Mária.

(mti)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.