Anna-bál Balatonfüreden

2003. július 27., vasárnap 15:10

A fürdőorvosok szerint Balatonfüred közepe nyugtató klímájú. 178 év óta azonban Anna napkor Füred közepe minden bizonnyal ingerklímaként viselkedik. Hazánk legrégebbi gyógyturista célpontja az Anna-bálok rendezésével is hozzájárult, hogy a reformkori Magyarország híres városa legyen. A nyári táncmulatság Balatonfüredről terjedt el országszerte.
Azóta sok helyen rendeznek Anna-bálokat, de történelme a Füredinek van. 178 évvel ezelőtt is éppen július 26-án volt az Anna-bál. Az elsőt Szentgyörgyvölgyi-Horváth József leánya, Anna Krisztina kisasszony tiszteletére rendezte, és ezzel hagyományt teremtett. Az Anna-bálokon 1862-ben választottak először bálkirálynőt.

Az első bálnak a házigazda háza adott otthont. A „Horváth-ház” 1798-ban épült, copf stílusban. A ház a Gyógytéren áll, bezárva, mert Bányász üdülőként már nem üzemel. A tó felé néző homlokzat sarokrizalitjai között kibontott ablaktokok, a főhomlokzat szép vasrácsos erkélye mögött kitört ablaküveg. Reméljük, hogy mindezek a műemléki helyreállítás kezdetét jelzik.

Füredről indult el 1846-ban Széchenyi István kezdeményezésére az első gőzhajó. Akinek úgy tetszett, akár egy nap alatt is ideérhetett Pestről. A gyorskocsi reggel ötkor indult. Martonvásárnál és Polgárdinál lovat váltottak, Kenesénél hajóra szálltak, és este hatra már Füredre is értek az utasok.
Házat építtetett itt Jókai Mór, és nem messze ettől áll Blaha Lujza háza. A rossz nyelvek szerint ez a tény ugyancsak zavarta a nemzet csalogányánál több mint harminc évvel idősebb Laborfalvi Rózát.

A reformkori nyarak, a kőszínház Balatonfüredre vonzották a kor neves személyiségeit. Bár Széchenyi a Napló szerint nem vett részt Anna-bálon, Kossuth pedig Fürdőleveleiben a születési és pénzarisztokrácia gőgös különválásáról emlékezik meg e bálokkal kapcsolatban, azonban Katona Csaba, az Országos Levéltár munkatársa szerint, aki feldolgozta az 1839 óta vezetett füredi vendégnévsorokat, volt olyan Anna-bál, ahol egyszerre jelent meg Deák Ferenc és Wesselényi Miklós. Sokat időzött itt Vörösmarty és Kisfaludy is. Nem véletlenül mondta idei báli köszöntőjében dr. Bóka István polgármester, hogy a reformkorban „nyaranta Balatonfüred az ország második fővárosa volt”.

A vendégek java része ma autóval érkezik, Balatonfüred gyakorlottan oldja meg az ezzel járó szervezést. Mialatt a Blaha Lujza utcán az előző évi bálkirálynő végigkocsizott, és a turista látványosságnak is beillő báli vendégsereg végigvonult, a rendőrök igyekezték kiszűrni a bámészkodók közül azokat, akiket elsősorban a tömeg és nem a látványosság érdekelt.

Az idei bálon a debreceni Valcer Táncstúdió fiataljai mutatták be a palotást, majd Huszka Jenő keringője következett, melyet a szerző annak idején Anna-bál tiszteletére komponált. A férfiak többsége stílusosan szmokingban volt, néhányan - stílusuk szerint - sötét öltönyben, bordó nyakkendővel. A hölgyek nagyestélyitől, átalakított mennyasszonyi ruháig sokféle ruhakölteményben pompáztak. Csak néhányan viseltek romantikus, magyaros ruhákat, pedig ezek talán jobban illenének a klasszikus füredi hagyományokhoz.

A díszvendég, Oszter Sándor elszavalta Juhász Gyula: Anna örök című versét, majd Kiss Ernő-díjjal tüntették ki Balatonfüred elkötelezett hívét, Gyurkovits Tibort. A bál helyszínének a Horváth-házhoz közeli szálloda adott otthont. A kert esti színes fényei némileg kárpótoltak azért, hogy a termekben nem volt klíma. Gyurkovits Tibor nem tagadta meg önmagát, és javaslatára a férfiak ingujjra vetkőzhettek.

A nagyérdemű a mólón elhelyezett kivetítőn követhette az eseményeket. A bálon résztvevők idén is a hölgyek nyakában elhelyezett herendi porcelánszívek számai alapján szavazhattak, hogy kit javasolnak bálkirálynőnek. A legtöbb szavazatot kapott tíz hölgyből zsűri választotta ki a legszebbet. A rendező hölgykoszorú tagjai sajnos nem viseltek számokat, közülük is, mások közül is sok bájos fiatal nem került be a döntőbe. A „tízes keret” a nagy társasággal érkezőknek kedvez. Ez persze a cikkíró zárójeles véleménye. A terem minden férfija a párját látta volna szívesen a színpadon.

Az első bálon szeretett egymásba a ház ünnepelt lánya és egy katonatiszt, bizonyos Kiss Ernő. Az ő nevét honvédtábornokként ismerjük. Aradon fejezte be életét, azonban Füreden lelt végső nyugalomra, mert felesége – hiszen házasság lett a báli szerelemből - elhozatta Aradról férje holttestét.
Bízzunk abban, hogy azoknak az Annáknak és Krisztináknak, akik a mostani bálon rátaláltak párjukra, hosszabb ideig tartó boldogságot enged a történelem.

A szerkesztő ajánlja

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.

B. Kovács Gergely

Petike fülfolyása és állandó pittyegésterror a vonatokon

A csend manapság luxuscikk, de a MÁV tájékoztatása szerint 2019-től itthon is üzembe helyezik a csendes kocsikat.