Az OVB szerint a választási iroda mulasztott 2002-ben

Magyar Nemzet

2003. október 6., hétfő 06:00

Az Országos Választási Bizottság (OVB) holnapi rendkívüli ülésén tisztázza: mikképpen történhetett meg, hogy a testület másfél évvel ezelőtti – az országgyűlési választások második fordulója előtt három nappal született – állásfoglalását csupán a napokban hirdették ki a Magyar Közlönyben. A szóban forgó állásfoglalás egyebek mellett megtiltja, hogy a választásokon még meg nem jelentek nevét kiadják illetéktelen személyeknek.
Az Országos Választási Iroda (OVI) mulasztása, hogy csak a napokban hirdették ki a Magyar Közlönyben az OVB egyik tavaly áprilisi állásfoglalását – nyilatkozta tegnap lapunknak Ficzere Lajos, a választási bizottság elnöke. Az OVB tavaly úgy határozott: a választás napján tilos a névjegyzék alapján tájékoztatást adni arról, hogy kik nem vettek még részt a voksoláson.

Az állásfoglalás értelmében tilalmazott minden olyan magatartás, amely bármilyen módon – telefon, egyéb távközlési eszköz stb. – az említett adatokról arra nem jogosult szerveknek, szervezeteknek, személyeknek tájékoztatást ad. A testület azután foglalkozott a kérdéssel, hogy az első választási fordulóban a szocialisták telefonon, illetve több lakótelepen kaputelefonon szólították fel távol maradó szimpatizánsaikat, hogy mindenképpen menjenek el szavazni.

A távol maradók névsorát a kampánycsapat tagjai a választási körökből kapták meg. Az MSZP-szimpatizánsok összesítését a szocialista kampánycsapat már jóval a választások előtt megkezdte. Erre volt alkalmas egyebek mellett a kopogtatócédulák gyűjtéséből megszerezhető információ, illetve az MSZP-s kampánylevelekre megküldött válaszborítékokon szereplő nevek rendszerezése.

Az OVB holnapi ülésén foglalkozik azzal, hogy az említett állásfoglalás közzététele miért maradt el – közölte Ficzere Lajos. Hozzátette: a személyi felelősséget annak konzekvenciáival együtt a jogszabályban előírtaknak megfelelően kell érvényesíteni. Elmondta: az OVB-nek nincs saját apparátusa, így a testület határozatait az OVI teszi közzé.

Ismert, a kérdéses időpontban Sipos Irén volt az OVI vezetője, ám a testület ügyeiben szinte minden alkalommal Rytkó Emília járt el. Rytkót egyébként a választások után Lamperth Mónika belügyminiszter a választási iroda vezetőjévé nevezte ki.

Ficzere tájékoztatása szerint azért bocsátották ki újra a határozatukat, hogy mások mulasztását helyrehozzák. Közölte: az OVB állásfoglalásai nem a Magyar Közlönyben való megjelenésükkor, hanem elfogadásukkor lépnek hatályba.

Lamperth Mónika belügyminiszter kérdésünkre elmondta: nem látta az OVB határozatát. Hasonló választ adott Szili Katalin házelnök is. Hiller István kultuszminiszter, az MSZP alelnöke elmondta, hogy olvasta lapunk szombati cikkét, ám mindössze annyit fűzött hozzá: van, aki a múlttal foglalkozik, van aki a jövővel.

Az OVB most nyilvánosságra hozott határozata ismét alátámasztotta az ellenzéki pártok, illetve a választópolgárok egy részének véleményét, amely szerint az MSZP törvénysértő módon mozgósította szimpatizánsait 2002 tavaszán – nyilatkozta lapunknak Répássy Róbert. A Fidesz jogi kabinetjének vezetője megjegyezte: maga a módszer nem újdonság, ezt választások idején és azután is többször is jelezte a Fidesz, az OVB állásfoglalása viszont nem volt ismert a közvélemény előtt. A jogorvoslati lehetőség lejárta után már nem lehet panasszal élni, de a jövőre nézve – így már az európai parlamenti választásokra is – tanulsággal szolgál – vélekedett Répássy. A hivatalos szerveknek is sokkal jobban kell majd figyelniük arra, hogy egyik politikai erő se szerezhessen jogosulatlan előnyt a voksoláskor – tette hozzá.

Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő, a kancellária koalíciós koordinációért felelős államtitkára nem kívánta kommentálni az esetet.

– Mindig is tudtuk, hogy az MSZP nemtelen és törvénytelen eszközökkel élt a 2002-es országgyűlési választásokkor. Sajnos, ezt azonban soha nem tudta bebizonyítani az ellenzék – kezdte válaszát Font Sándor, az MDF frak-cióvezető-helyettese. A politikus utalt arra, hogy a szocialisták a voksolás napján használt névjegyzékből adatokat adtak ki arra illetéktelen személyeknek, így aktivizálva választóikat. – Sajnálom, hogy az OVB ennek a törvénytelen módszernek a súlyát nem ismerte fel időben. A most nyilvánosságra hozott állásfoglalás már semmiben nem befolyásolja a választások eredményét – fogalmazott.

A választási csalás alapeseteként értékelte Csurka István a történteket. A MIÉP elnöke megjegyezte: régóta mondják, hogy csalás történt a választásokon. Szerinte egyértelmű felelősség terheli Rytkó Emíliát és a Belügyminisztériumot, de Ficzere Lajosnak is figyelnie kellett volna az OVB-vel és a választással kapcsolatos az eseményeket.

Emlékeztetett arra, hogy a MIÉP 565 rendbeli bejelentésével nem foglalkozott a választási bizottság. – Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy április 18-án még az Orbán-kormány volt hatalmon, ennek ellenére az MSZP úgy irányította a választás két fordulóját, ahogy akarta. Ha ez így folytatódik tovább, akkor a jövőben egyik választás sem lesz tiszta – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

El sem tudja képzelni, mennyi vér tapad egy avokádós pirítóshoz

Fegyveres bandák támadják a farmokat Mexikóban, ahol a drogcsempészet mellett az avokádótermesztés a legjövedelmezőbb üzlet.

Pápay György

Pápay György

Nem bojkott kell, hanem mozgósítás

A választástól való távolmaradásról szóló vitáknak a Fideszben örülnek a legjobban.

Vass Norbert, Hegyi Zoltán, Vékony Zsolt

Egy mosókonyhából neki a világnak – Ma lenne 75 éves Cseh Tamás

Zenész, indián, rajztanár, egyszálgitáros, színpadra lépni izguló rendkívül összetett kulturális jelenség.

Stier Gábor

„Nem tiltakoznék amiatt, ha Ungvár felett magyar zászló lengene”

Az új hidegháború áldozatának tartja magát Oleg Bondarenko, az EU-ból lengyel döntésre kitiltott moszkvai politológus. Interjú.