Az OVB szerint a választási iroda mulasztott 2002-ben

Magyar Nemzet

2003. október 6., hétfő 06:00

Az Országos Választási Bizottság (OVB) holnapi rendkívüli ülésén tisztázza: mikképpen történhetett meg, hogy a testület másfél évvel ezelőtti – az országgyűlési választások második fordulója előtt három nappal született – állásfoglalását csupán a napokban hirdették ki a Magyar Közlönyben. A szóban forgó állásfoglalás egyebek mellett megtiltja, hogy a választásokon még meg nem jelentek nevét kiadják illetéktelen személyeknek.
Az Országos Választási Iroda (OVI) mulasztása, hogy csak a napokban hirdették ki a Magyar Közlönyben az OVB egyik tavaly áprilisi állásfoglalását – nyilatkozta tegnap lapunknak Ficzere Lajos, a választási bizottság elnöke. Az OVB tavaly úgy határozott: a választás napján tilos a névjegyzék alapján tájékoztatást adni arról, hogy kik nem vettek még részt a voksoláson.

Az állásfoglalás értelmében tilalmazott minden olyan magatartás, amely bármilyen módon – telefon, egyéb távközlési eszköz stb. – az említett adatokról arra nem jogosult szerveknek, szervezeteknek, személyeknek tájékoztatást ad. A testület azután foglalkozott a kérdéssel, hogy az első választási fordulóban a szocialisták telefonon, illetve több lakótelepen kaputelefonon szólították fel távol maradó szimpatizánsaikat, hogy mindenképpen menjenek el szavazni.

A távol maradók névsorát a kampánycsapat tagjai a választási körökből kapták meg. Az MSZP-szimpatizánsok összesítését a szocialista kampánycsapat már jóval a választások előtt megkezdte. Erre volt alkalmas egyebek mellett a kopogtatócédulák gyűjtéséből megszerezhető információ, illetve az MSZP-s kampánylevelekre megküldött válaszborítékokon szereplő nevek rendszerezése.

Az OVB holnapi ülésén foglalkozik azzal, hogy az említett állásfoglalás közzététele miért maradt el – közölte Ficzere Lajos. Hozzátette: a személyi felelősséget annak konzekvenciáival együtt a jogszabályban előírtaknak megfelelően kell érvényesíteni. Elmondta: az OVB-nek nincs saját apparátusa, így a testület határozatait az OVI teszi közzé.

Ismert, a kérdéses időpontban Sipos Irén volt az OVI vezetője, ám a testület ügyeiben szinte minden alkalommal Rytkó Emília járt el. Rytkót egyébként a választások után Lamperth Mónika belügyminiszter a választási iroda vezetőjévé nevezte ki.

Ficzere tájékoztatása szerint azért bocsátották ki újra a határozatukat, hogy mások mulasztását helyrehozzák. Közölte: az OVB állásfoglalásai nem a Magyar Közlönyben való megjelenésükkor, hanem elfogadásukkor lépnek hatályba.

Lamperth Mónika belügyminiszter kérdésünkre elmondta: nem látta az OVB határozatát. Hasonló választ adott Szili Katalin házelnök is. Hiller István kultuszminiszter, az MSZP alelnöke elmondta, hogy olvasta lapunk szombati cikkét, ám mindössze annyit fűzött hozzá: van, aki a múlttal foglalkozik, van aki a jövővel.

Az OVB most nyilvánosságra hozott határozata ismét alátámasztotta az ellenzéki pártok, illetve a választópolgárok egy részének véleményét, amely szerint az MSZP törvénysértő módon mozgósította szimpatizánsait 2002 tavaszán – nyilatkozta lapunknak Répássy Róbert. A Fidesz jogi kabinetjének vezetője megjegyezte: maga a módszer nem újdonság, ezt választások idején és azután is többször is jelezte a Fidesz, az OVB állásfoglalása viszont nem volt ismert a közvélemény előtt. A jogorvoslati lehetőség lejárta után már nem lehet panasszal élni, de a jövőre nézve – így már az európai parlamenti választásokra is – tanulsággal szolgál – vélekedett Répássy. A hivatalos szerveknek is sokkal jobban kell majd figyelniük arra, hogy egyik politikai erő se szerezhessen jogosulatlan előnyt a voksoláskor – tette hozzá.

Horn Gábor SZDSZ-es ügyvivő, a kancellária koalíciós koordinációért felelős államtitkára nem kívánta kommentálni az esetet.

– Mindig is tudtuk, hogy az MSZP nemtelen és törvénytelen eszközökkel élt a 2002-es országgyűlési választásokkor. Sajnos, ezt azonban soha nem tudta bebizonyítani az ellenzék – kezdte válaszát Font Sándor, az MDF frak-cióvezető-helyettese. A politikus utalt arra, hogy a szocialisták a voksolás napján használt névjegyzékből adatokat adtak ki arra illetéktelen személyeknek, így aktivizálva választóikat. – Sajnálom, hogy az OVB ennek a törvénytelen módszernek a súlyát nem ismerte fel időben. A most nyilvánosságra hozott állásfoglalás már semmiben nem befolyásolja a választások eredményét – fogalmazott.

A választási csalás alapeseteként értékelte Csurka István a történteket. A MIÉP elnöke megjegyezte: régóta mondják, hogy csalás történt a választásokon. Szerinte egyértelmű felelősség terheli Rytkó Emíliát és a Belügyminisztériumot, de Ficzere Lajosnak is figyelnie kellett volna az OVB-vel és a választással kapcsolatos az eseményeket.

Emlékeztetett arra, hogy a MIÉP 565 rendbeli bejelentésével nem foglalkozott a választási bizottság. – Nem lehet figyelmen kívül hagyni, hogy április 18-án még az Orbán-kormány volt hatalmon, ennek ellenére az MSZP úgy irányította a választás két fordulóját, ahogy akarta. Ha ez így folytatódik tovább, akkor a jövőben egyik választás sem lesz tiszta – tette hozzá.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.