Bár kevésbé, de még mindig habzik a Rába Szentgotthárdnál

MNO

2010. február 18., csütörtök 18:47

Az elmúlt három évben a magyar és osztrák erőfeszítéseknek köszönhetően jelentősen csökkent a Rábát Ausztria irányából érő szennyezés, ritkábban tapasztalható a folyón habképződés, de a problémákat még korántsem sikerült megoldani – hangzott el a Szentgotthárdon magyar és osztrák résztvevőkkel megrendezett Rába-fórumon csütörtökön.

Woki Zoltán, a rendezvényt szervező Pro Natura St. Gotthard (Pronas) környezetvédő civil szervezet alapító tagja elmondta: a fórum jelentőségét az adta, hogy először sikerült egy asztalhoz ültetni valamennyi osztrák illetékes hatóság, a szennyezéssel vádolt három ausztriai bőrgyár, valamint a magyar és osztrák környezetvédő civil szervezetek képviselőit. A fórumon osztrák szemszögből vázolták a csaknem egy évtizede fennálló környezetszennyezés megállítása érdekében tett lépéseket.

Wilfried Schimon, az osztrák környezetvédelmi minisztérium szekcióvezetője elmondta: 2005 előtt Ausztriában még nem álltak rendelkezésre olyan törvényes eszközök, amelyekkel a problémát kezelni lehetett volna, de széles körű tudományos vizsgálat kezdődött a habzás okainak kiderítésére a bécsi műszaki egyetemen. Szavai szerint miután az ügy nagy nyilvánosságot kapott, mindkét országban élesen tiltakoztak környezetvédő civil szervezetek, a szakmai kérdés közüggyé vált, a vita érzelmekkel telítődött.

Wilfried Schimon elmondta, az osztrák bőrgyárakat sikerült meggyőzni, hogy önként csökkentsék az üzemek kibocsátását, sőt jelentős beruházásokat is vállaltak, amihez az osztrák állam és a tartományok támogatást nyújtottak. Ausztria pedig eddig már több mint 9,5 millió eurót fordított vállalt kötelezettségei teljesítésére, és a jövőben további 4,5 millió eurót fordítanak a Rábát érintő környezetvédelmi beruházásokra.

Oliver Gans, az osztrák környezetvédelmi hivatal képviselője a 2008-ban és 2009-ben lezajlott Rába Survey elnevezésű közös akcióra emlékeztetett, amelynek során magyar és osztrák vízügyi szakemberek a Rába teljes hosszán 100 paramétert figyelembe vevő méréseket, mintavételeket végeztek. A 2008-as mérések alapján azt feltételezik, hogy a folyó időnkénti habzását a természetes tényezők és a szennyezés együtt okozhatták. A 2009-es mérések elemzését várhatóan júniusban ismertetik.

Dieter Knoppek, a Boxmark cég képviselője elmondta: feldbachi üzemükben 2008-ban megépítették azt a tisztítóberendezést, amely a naftalin-diszulfonát-kibocsátást 90 százalékkal csökkentette. Rámutatott: bebizonyosodott, hogy nem ez okozza a habzást, hanem inkább a növényi alapú cserzés során a vízbe került fehérje, amit szintén sikerült a szennyvízből kiszűrni.

Hozzátette: a cég jennersdorfi üzemében technológiaváltással szintén sikerült leszorítani a kibocsátási értékeket, de ehhez az is hozzájárult, hogy a gazdasági válság miatt az üzem alig termel. Ha ismét felfutna a termelés, ott is megépítik a tisztítóberendezést – mondta.

Andreas Kindermann, a wolsdorfi bőrgyár ügyvezetője elmondta: szennyvizüket már nem vezetik közvetlenül a Rábába, hanem hatékony előszűrés után a helyi szennyvíztisztítóba ürítik, amelynek berendezéseit korszerűsítik, ezzel 2010 végéig további 35 százalékkal csökkentve a folyóba jutó, már most is az előírt határérték alatt maradó szennyezést.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Lázár Fruzsina

A magyar költőnő, akinek el kellett fojtania nőiességét, hogy sikeres lehessen

Nemes Nagy Ágnesnek még mostoha sors jutott. Vajon a mai írónők átveszik a hatalmat az irodalomban?

Pintér Bence

Olyan vérfagyasztó a valóság, mint a legkegyetlenebb mese

Az elmúlt évtizedekben számos, a 13 gyermekét ágyhoz láncoló, megkínzó Turpin családéhoz hasonló eset került napvilágra.

R. Kiss Kornélia

Apátia lett úrrá a baloldali bicskei ellenzéken

A szír származású jelölt a migránskampány miatt visszalépett, a másik szocialista is idő előtt visszavonulna. Csak a Jobbik száll szembe a Fidesszel.

Katona Mariann, Hutter Marianna

Szél tanácsadója: Kósa azt mondta, magyar vagyok, nem afgán

Megszólalt a tanácsadó, akit Szél Bernadett javasolt a nemzetbiztonsági bizottságba.