Belebukott a dugódíjba Stockholm?

MNO

2008. február 21., csütörtök 08:01

Az elképzelések szerint a svéd főváros évente közel 1 milliárd korona (mintegy 27-28 milliárd forint) hasznot húzott volna közvetlenül a dugódíj bevezetésével, ehelyett azonban a drága berendezések, a méregdrága tanácsadók és bürokraták felemésztették a bevételeket, az eredmény pedig világraszólóan drága útvámprojekt lett.
A bevezetés előtt különböző számításokat végeztek, és többen arra a következtetésre jutottak, hogy a befolyt pénzekből a projekt egy éven belül kitermeli a bevezetés költségeit, sőt nyereséget is termel, amit a politikusok a tömegközlekedés fejlesztésére szerettek volna fordítani. A valóságban azonban a költségek a vártnak kétszeresét tették ki, és 2011 előtt a város nem is álmodhat arról, hogy az utakat és a tömegközlekedést fejlessze.

A legnagyobb tételt az IBM által fenntartott működtetési rendszer jelentette, amelyet a tervekben évi 100 millióra állítottak be, a megvalósulás során azonban ennek négyszeresébe, 400 millióba került, szemben a 750 milliós bevétellel. A szomszédos Norvégiában a kiadások a bevételeknek csak a 10 százalékát teszik ki, úgyhogy a norvégok csak a fejüket csóválják a svéd számadatok láttán.

Ha koronában mérhető nyeresége még nincs is a városnak az elkövetkezendő 3-4 évben, eredmények azonban már látszanak. A belvárosban az autóforgalom 25 százalékkal csökkent, ami kisebb forgalmat, könnyebb parkolást és élhetőbb környezetet jelent az ott lakók számára.

(radio.hu)

A szerkesztő ajánlja