Bőrrákot is okozhatnak a kanapék

2009. május 13., szerda 08:42

Mérgező kínai kanapé lehet az oka több ezer brit rákos megbetegedésének – derítette ki a The Sun. A kanapékat gombaölővel próbálták megvédeni a penésztől.
A The Sun cikkéből kiderül: ötezer ember rákos megbetegedésének lehet az oka a mérgező kínai kanapé. Az orvosok tavaly bőrbetegségekkel, látás- és légzésproblémákkal hozták kapcsolatba a kanapékat. Most az orvosok kimutatták: bőrrákot is okozhatnak a bútordarabok.

Richard Langton, aki számos áldozatot képviselt a bíróságon a kártérítési perekben, elmondta: ötezer rákos esetről tud, az érintettek közül egy már meg is halt.

Egy évvel ezelőtt derült ki, hogy a kínai gyártású kanapék kiütéseket, látási és légzési nehézségeket okoztak, mivel gombaölő méreggel, DMF-fel vonták be őket, hogy ne penészedjenek meg a szállítás közben.

Langton hangsúlyozta: a kanapék rejtélye megoldódott. „Több ügyünk is van, komoly szövődményeket okoztak a bútordarabok. Nyomozást indítottunk az ügyben.” A jogász arról is beszélt, hogy a DMF (dimetil-fumarát) nevű gombaölőt hónapokkal később, véletlenül azonosították a vizsgálatok közben. Hasonló problémákat viszont száz másik vegyi anyag is okozhat. A DMF-ről úgy tudni, hogy lemállik tőle a bőr.

A kanapéból kétszázezer darabot hoztak be Kínából a szigetországba.

(The Sun)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.