Borzalmas baleset: két magyar fiatal tűnt el Philadelphiában + Képek + Videó

Egyre kevesebb az esély, hogy élve találják meg a diákokat

MNO, kn

2010. július 8., csütörtök 15:55

Két magyar fiatalnak nyoma veszett, amikor uszályhajó ütközött a városnézőket, köztük a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium jelenlegi és volt növendékeit szállító vízibusznak az Egyesült Államokban. Egyre kevesebb az esély, hogy élve megtaláljuk az eltűnteket – hangzott el a parti őrség csütörtöki sajtótájékoztatóján. A Bem rakpart közölte: folytatódik a fiatalok keresése.  

Folytatódik a két magyar diák keresése – közölte Klekot Ágnes, a Külügyminisztérium konzuli főosztályvezető-helyettese csütörtökön Budapesten, a kormányszóvivői tájékoztatón. Mint elmondta, Mosonmagyaróvárról július 2-án érkezett egy 13 diákból és két tanárból álló magyar csoport az Egyesült Államokba, ahol Philadelphia városában vettek részt egy nyelvi programon. Ennek során tettek kirándulást egy vízibusszal, amelynek kigyulladt a motorja, és nekiütközött egy uszálynak, majd felborult, az utasok pedig a vízbe estek. A mentés azonnal megkezdődött. Hárman kerültek kórházba könnyű sérülésekkel, őket azonban még az éjszaka kiengedték – mondta Klekot Ágnes. További új információk egyelőre nincsenek – tette hozzá.

Információk szerint a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium diákjai és tanárai ültek a városnéző hajón. A gimnázium igazgatója, Hansági Károly a Hvg.hu hírportálnak azt mondta, hogy ő sem tud többet a két eltűnt fiatalról annál, mint amennyit a New York-i konzulátuson közöltek vele.

A balestben egy 16 éves lány és egy 20 éves fiú tűnt el. A parti őrség kapitánya szerint a körülmények fényében egyre kevesebb az esély, hogy élve találják meg a két fiatalt. A víz zavarossága miatt búvárok sem tudnak részt venni a keresésben.
Egymáshoz közel költöztették a diákokat

A balesetet szenvedett magyar diákokat két egymáshoz közel lakó családhoz költöztették. Hansági Károly, a mosonmagyaróvári Kossuth Lajos Gimnázium igazgatója azt közölte csütörtökön az MTI-vel: a két – egymástól sétatávolságnyira lakó – csapattal egy-egy tanár van; azért vonták így össze őket, hogy együtt könnyebben dolgozzák fel a tragédiát.

Közlése szerint a legtöbb gyereket azért nem tudták a szülei telefonon elérni a tragédia után, mert az irataik mellett a mobiljuk is a vízbe veszett vagy elázott, így jellemzően interneten tartanak kapcsolatot velük. Mint mondta, ő ma reggel, a Külügyminisztériumtól értesült a tragédiáról, de volt olyan szülő, aki már korábban tudott a balesetről, mert a gyermek jelentkezett a szeretteinél.

A két eltűnt gyerekről a szülők kérésére csak annyit mondott Hansági Károly, hogy a 16 éves lány a gimnázium jelenlegi, a fiú az iskola volt diákja.

A helyszínre utazik a konzul

Trombitás Zsófia New York-i konzul csütörtökön a helyszínre utazik, hogy személyesen tájékozódjon az ügyről és az eltűnt magyarok utáni kutatásról. Az utat a hollandiai keresztény szervezet, az Atlantic Bridge International szervezte.Abban bíznak, hogy csak adminisztrációs hibáról van szó

Mosonmagyaróvár önkormányzata egyelőre tájékozódik a hajóbaleset ügyében, abban bíznak, hogy csak adminisztrációs hibáról van szó, és a fiatalok előkerülnek – mondta Nagy István (Fidesz) alpolgármester az MTI-nek csütörtökön.


A jármű egy motorhiba okozta kisebb tűz miatt robbant le, és segítségre várt a Delaware folyón helyi idő szerint szerda kora délután. Tíz perccel később beléjük futott egy salakot szállító motoros uszály, felborítva és összeroncsolva a vízibuszt. Az uszály hosszan magával vontatta a járművet, amely azután el is süllyedt a folyó 15 méter mély vizében.


Az uszály a 37 utast és a személyzetet letaszította a fedélzetről a Delaware folyóba. Az egyik amerikai utas szerint alig egy perccel a baleset előtt vették észre a közeledő uszályt, s mindössze 45 másodpercük volt arra, hogy a kétfős személyzet utasítására magukra kapják és gyerekeikre is feladják a mentőmellényeket. Szemtanúk szerint a vízből kiemelt turisták többségén ott volt a mellény.


Képek: Philly.com


A baleset után tíz embert kellett kórházba szállítani könnyebb sérülésekkel. A mentésbe és az eltűntek utáni kutatásba 20 hajó és hat helikopter kapcsolódott be.

(kisalfold.hu/MTI/abclocal.go.com)

A szerkesztő ajánlja

MN

Esterházy vagy Jókai? Melyikük születésnapja legyen a magyar próza napja?

Esztétikai köntösbe bújtatott közéleti vita a háttérben? Az irodalmi szervezetek nem találják a közös hangot.

Zord Gábor László, László Dávid

Gyöngyösi Márton: Nemzetközileg Fidesz–Jobbik helycsere történt

A Jobbik külpolitikai szakpolitikusa szerint az elmúlt években sikerrel dolgoztak azon, hogy a nyugati országokkal is jó kapcsolatuk legyen.

Arday Attila

Felelősei most sincsenek a kézilabdakudarcnak, „csak Vranjes tehet róla”

Alárendelt helyzetbe került a magyar válogatott a Veszprémhez képest, pedig lehetne másképp is. Elemzés.

Gabay Balázs

Fucsovics: Attól függ a győzelem, mennyire hiszel magadban

A top 20-as játékosok hozzáállásáról, a fullasztó ausztrál hőségről és Patrick Mouratouglou gratulációjáról is beszélgettünk a teniszezővel.