Családi vállalkozások nélkül nem lehet sikeres az ország

MNO

2011. április 7., csütörtök 11:18

Családi vállalkozások nélkül sem gazdaságilag, sem társadalmilag nem lehet sikeres Magyarország – mondta Semjén Zsolt a témában rendezett szakmai tanácskozáson csütörtökön a fővárosban.
A kormányfő helyettese azt mondta, hogy védeni és támogatni kell a családi vállalkozásokat, ez a nemzet érdeke is. Semjén Zsolt azt kérte, hogy a családi vállalkozások fogalmazzák meg javaslataikat, és juttassák el azt a kormány számára, és egyben rendszeres párbeszédet ígért a kezdeményezések megvitatására.

Garancia a tisztességre, tartósságra

A miniszterelnök-helyettes úgy fogalmazott, hogy a család fontosságát egy társadalomban semmi mással nem lehet helyettesíteni, a családot a társadalom nem tudja nélkülözni. „Ha egy normális társadalmat akarunk, akkor ennek fundamentuma a család támogatása” – hangsúlyozta. Szerinte Magyarország egyik legnagyobb problémája, hogy fiktív cégeket „hoznak be” vagy alapítanak, amelyeknek semmilyen érzelmi kötődésük nincs az adott cég tulajdonosához, majd kiszivattyúzzák a pénzeket, és csődbe döntik azokat. Semjén Zsolt a családi vállalkozások esetében garanciális elemnek nevezte, hogy ahol nemzedékek munkája, presztízse felhalmozódik, azt nem fogják pillanatnyi pénzügyi, politikai vagy egyéb érdekek miatt kockára tenni vagy áthelyezni a céget a világ másik felére. A családi cégek, vállalkozások nagyobb garanciát jelentenek a tisztességre és tartósságra, mint más konstrukciók – fogalmazott.

Felidézve a gazdaság növekedése érdekében tett kormányzati intézkedéseket, külön szólt az örökösödési adó eltörléséről. Semjén Zsolt szerint, ha még ez is sújtja a családi vállalkozásokat, akkor a generációról generációra történő átadásnál mindig problémák merülnek fel. Ezért döntöttek a nagyobb vagyonok esetében is az örökösödési adó eltörlése mellett. Ez biztosítja, hogy a gazdasági növekedés töretlen legyen, és ezek a cégek nemzedékről nemzedékre átöröklődjenek – mutatott rá.

Sarc nélkül

Kiemelte: eltökélt szándékuk, hogy erős középosztály jöjjön létre és támogassák a kis- és középvállalatokat, mert e nélkül nem tud működni egy normális társadalom. „A feladatunk az is, hogy nemzeti nagytőke tudjon létrejönni” – folytatta, hozzátéve: ez csak úgy valósulhat meg, ha az állam nem sarcolja meg generációról generációra ezeket a cégeket.

A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesület és a European Family Business GEEF április 6–8. között Budapesten tartja nemzetközi konferenciáját Az utódlási hullám túlélési lehetőségei címmel. A konferencia a European Family Business GEEF közgyűlésének és elnökségi üléseinek, továbbá a világ 28 országból érkező vállalattulajdonos családok tapasztalatcseréjének ad otthont. A tanácskozáson két szakmai rész köré szervezik a világ és a régió legnagyobb családivállalat-tulajdonosainak, a téma szakembereinek tapasztalatcseréjét: az EU-tagországokban jellemző családivállalat-barát szabályozások, valamint utódlástervezés és -megvalósítás a családi vállalatokban. A Felelős Családi Vállalkozásokért Magyarországon Egyesületet 2009 novemberében régóta sikeres hazai vállalkozó családok alapították. Küldetésük középpontjában a tulajdonos családok generációi közötti és azokon belüli együttműködés fejlesztése áll.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.