Csapnivaló üzembiztonságú buszokat venne a BKV?

MNO

2008. január 30., szerda 19:37

Használt buszok vásárlásához pénzátcsoportosítást kezdeményezett a BKV a Fővárosi Közgyűlés városüzemeltetési bizottságának szerdai ülésén. A testület hosszú vitát követően úgy határozott, hogy javasolni fogja az említett átcsoportosítást a döntésre jogosult közgyűlésnek. Közben a Genftől megvásárlandó Volovo-buszokról kiderült, hogy meghibásodási arányuk túl magas.

A BKV azt kezdeményezte az ülésen, hogy a 2-es és a 4-es metró új szerelvényeinek vásárlásához kapott plusz 906 millió forintos fővárosi támogatást csoportosítsák át használt buszok vásárlására. Balogh Zsolt, aki szeptember óta a BKV műszaki vezérigazgató-helyettese, közölte, hogy a 70 millió forint körüli új buszok árához képest akár 50 százalékkal is olcsóbban vehetik meg a használt járműveket.

Az időnként személyeskedéstől sem mentes vitában kormánypárti és ellenzéki képviselők is nehezményezték, hogy ezúttal is utólag értesült a szakbizottság a cég szándékáról. A járművásárlásra a közbeszerzési eljárást ugyanis már rég kiírták. Többen úgy vélték, hogy lefutott ügyről van szó. Várhatóan ugyanis a Genf által eladásra szánt buszokat veszik meg.

Ezek közül a Nógrád Volán, a BKV alvállalkozójaként már vett néhányat, de a Városi és Elővárosi Közlekedési Egyesület (VEKE) képviselője szerint rossz az üzembiztonságuk.

Vitézy Dávid az MNO-nak elmondta, hogy a BKV 47-49-es villamospótló Volvo-buszai, melyek a Nógrád Volán tulajdonában vannak, az utóbbi húsz év legroszabb mutatóit produkálták. Olyan alacsony a rendelkezésre állás, hogy február elsejétől húszéves Ikaruszok váltják fel a Volvókat. Vitézy szerint alaposan meg kellene fontolni ezt a vásárlást és mindenképpen garanciákat kellene kérni az eladótól a magas meghibásodási mutatók miatt.   

Wintermantel Zsolt (Fidesz) alelnök meglepőnek tartotta, hogy röviddel az új csuklós Volvók vásárlása után változik a BKV koncepciója, s új járművek helyett a használtak beszerzésére váltanak. Balogh Zsolt közölte: nincs pénzük új buszokra. Az alelnök sérelmezte, hogy „folyamatos mellébeszélés zajlik a BKV részéről” a használt buszok vásárlása ügyében, miközben „mindenki nyílt tényként kezeli, hogy a genfi buszokat vesszük meg”. 

(mti, MNO) 

A szerkesztő ajánlja