Debrecen második kisvasútja

2004. július 2., péntek 17:13

Debrecen városa hazánkban egyedülállóan két kisvasúttal is büszkélkedhet. A másik, a „Zsuzsinál” kevésbé ismert kisvasút a város vidámparkjában üzemel. Kisvasúti Napja idén július 10-ére esik.

Indulásra kész kisvonat az állomáson


A kisvasút építése az akkori nevén Ludas Matyi Vidámparkkal együtt 1959-ben vette kezdetét. A mindössze 1100 m hosszú, egy állomással és egy körívvel rendelkező kisvasúton a rákövetkező évben, május 1-jén indult meg a forgalom a gyermekek legnagyobb örömére. Járműparkja egy C-50-es dízelmozdonyból és négy kis személykocsiból áll. A járművek az egykori Szerencsi Gazdasági Vasútról érkeztek Debrecenbe. A ma is üzemelő mozdony vasúttörténeti ritkaság, mivel a pécsi mellett ez az egyik megmaradt 4500-as sorozatú C-50-es hazánkban. A jármű több fő tulajdonságában is különbözik a nagy számban gyártott típus többi tagjától. A kisvasút a rendszerváltásig úttörővasútként üzemelt, azóta három fő látja el a vasútüzemi feladatokat. Megszüntetése a nyolcvanas évek elején ugyan felmerült, de több vidéki városi társával ellentétben elkerülte e sorsot. Az ötvenes-hatvanas években ugyanis Egerben, Szolnokon, Veszprémben, Székesfehérvárott és Dunaújvárosban is üzemelt egy-egy kérészéletű úttörővasút. A debreceni Vidámpark kisvonatja azonban még ma is közlekedik a nyári idényben, igazodva a park nyitvatartásához.


A különleges C-50-es


A Nagyerdei Kultúrpark Debrecen északi részén, a városi villamos végállomásánál található. Területén a háború előtt lőtér volt, melynek nyomai a terepen még ma is fellelhetők. A kultúrpark 1960-ban alakult meg a három éve már üzemelő állatkert és az új vidámpark egyesítésével. A Tiszántúl legnagyobb szórakoztatóhelye áprilistól októberig várja látogatóit.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.