Diftériás beteget találtak Kárpátalján

MNO

2010. április 8., csütörtök 18:38

Torokgyíkot állapítottak meg a napokban Ungváron egy helyi lakosnál az orvosok, de a szakemberek szerint nem kell járványtól tartani a kárpátaljai megyeszékhelyen.
A diftériát egy 38 éves nőnél diagnosztizálták, aki március 28-án észlelte magán a betegség tüneteit, de csak március 30-án fordult orvoshoz. A közepesen súlyos beteg családjának tagjait megvizsgálták, de egyiküknél sem találtak betegségre utaló jeleket – közölte csütörtökön Mikola Vascsenko, Ungvár közegészségügyi és járványügyi főorvosa. A szakember elmondása szerint a közegészségügyi hatóság ura a helyzetnek, a jelenleg kórházban kezelt beteg lakását fertőtlenítették, diftériajárványtól nem kell tartani a városban. Vascsenko emlékeztetett rá, hogy az utóbbi időben Ungváron egyre többen utasítják vissza a diftéria elleni, egyébként kötelező védőoltást. Velük szemben azonban semmilyen törvényi szankcióval nem lehet élni, kivéve a munkahelyi közösségből való kitiltást – tette hozzá.

Vira Csizs, Kárpátalja közegészségügyi és járványügyi főorvosa ugyancsak megerősítette, hogy Ungváron nincs diftériajárvány. Hivatalos adatok szerint Ungváron utoljára az 1990-es évek közepén észleltek diftériás fertőzést.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.