Drága a boldogsághoz vezető út

A párok átlagosan 1,5 millió forintot költenek esküvőre

MNO

2004. augusztus 4., szerda 10:20

Magyarországon több hónapos szervezést és jelentős kiadást jelent a pároknak, ha úgy döntenek, hogy összeházasodnak. Esküvői ruhát már 30 ezer forinttól kölcsönözhet a menyasszony, a díszesebb, kevésbé használt darabokhoz 100 ezer forintért juthat hozzá, de van 200 ezer forintos is.
A házasságkötési eljárás államigazgatási szempontból illetékmentes, azért külön nem kell fizetni, az egyházi esketés 10–15 ezer forintba kerül. A házasságkötő termek egy részének igénybevétele ingyenes, de vannak helyszínek, amelyekért bérleti díjat kell fizetni. A szertartások lebonyolítását általában vállalkozások végzik, így az árak is változatosak, a zene, a pezsgőzés, a gyertyagyújtás és a verses műsor általában 12–40 ezer forintba kerül.

Esküvői ruhát már 30 ezer forinttól kölcsönözhet a menyasszony, a díszesebb, kevésbé használt darabokhoz 100 ezer forintért juthat hozzá, de van 200 ezer forintos is. Sokan inkább saját ruhát varratnak, amelynek ára az anyagtól, a díszítéstől és a márkanévtől függően alakul. Vasseva divattervező már 60 ezer forinttól elkészíti az ara öltözékét, de a határ a csillagos ég, külföldről akár egymillió forint fölött is rendelhető ruha. A vőlegények öltönyeinek ára 52-76 ezer forint között mozog, a szabóságok pedig 38 ezer forinttól 150 ezer forintig vállalnak ruhakészítést. A kiegészítők, az ékszerek és a cipő ára is nagyon változó, egy bizsu-műbőr variáció akár 12 ezer forintból kihozható, a mennyasszonyi csokor 5–30 ezer forintba kerül, a komplett esküvői frizuráért és sminkért 8–15 ezer forintot számítanak fel.

A nehézségek elkerülése végett számos jegyespár partiszervizcéget bíz meg, amely a helyszíntől a zenekarig mindenről gondoskodik. A cégek fejenként 5–15 ezer forintot kérnek a menüért és a felszolgálásért, és van, aki a viszonteladott szolgáltatásokért is felszámol 5–8 százalékot. Az éttermi menüért, amely általában levest, előételt, többféle húst és köretet tartalmaz, 3–8 ezer forintot kell fizetni. A süteményekről és az esküvői tortáról általában a jegyespár gondoskodik, egy százszeletes marcipáncsoda 30–60 ezer forintba kerül.

Az esküvői fotók készítésére 35–40 ezer forintot költenek a párok, a műtermi és eseményfotók darabja átlagosan 400 forint. A szakemberek 50–80 ezer forintért rögzítik videóra a szertartást és az azt követő mulatságot, de az amatőrök féláron is elvállalják. Ha a jegyespár feltűnően szeretne vonulni, egy órára bérelhet limuzint, veterán autót, vagy Cadillacet 9–20 ezer, esetleg lovas hintót 40–60 ezer forintért.

Az esküvői helyszínek dekorációjára számos cég szakosodott, a terem méretétől függően 20–380 ezer forint között díszítenek virággal, lufival vagy textíliával. Az utóbbi években divatba jött a tűzijáték is, az alapszolgáltatás 140 ezer forint. A vőfély egy estére 30–40 ezer forintért szórja jókívánságait, a zenekarok pedig 60–140 ezer forintért húzzák a nótát. Magyarországon évente 40 ezer házasság köttetik, feltételezve, hogy a párok átlagosan 1,5 millió forintot költenek esküvőre, 60 milliárd forintos piacról beszélhetünk.

Forrás: Napi Gazdaság

A szerkesztő ajánlja

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.

Stier Gábor

Theresa May és a Nyugat sokat segített Putyinnak

Komoly reformokra a széles körű felhatalmazás ellenére sem nagyon számít a lapunk által megkérdezett politológus, Ilja Grascsenkov. Interjú.

Ficsor Benedek

Távolodás a politikától: a konszolidálódó MMA a Fekete-korszak után

Fekete György távoztával új korszak köszönt az akadémiára, de fiatalok nélkül hosszú távon bajosan működhet a köztestület.