Egy tót házat rekonstruálnak Tordason

MNO

2008. május 16., péntek 21:44

Rekonstrukciós terv alapján, az 1800-as évek tót házainak hasonmásaként építik fel a tájházat Tordason; a közadakozásból készülő épület alapkövét pénteken helyezték el.

A várhatóan egy év alatt felépülő tájházat a több mint negyven tagot számláló Tordas Értékmegőrző-fejlesztő és Kulturális Közhasznú Egyesület kezdeményezésére hozzák tető alá, s a faluban élő idős emberek által adományozott, jellegzetes bútorokkal, használati tárgyakkal rendezik be.

Márki Ferenc, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, azért "kénytelenek" az 1800-as években épült tót házak eredeti építészeti stílusát hűen követő épületet emelni, mert a faluból eltűntek az öreg házak, lebontották, átépítették, korszerűsítették őket, s az utolsót sem sikerült megmenteni.

A rekonstrukciós tervet egy 1943-ban megjelent leírás, Wünscher Frigyes: Tordas, a Balogh Elemér szövetkezeti mintafalu című munkájában leírtakat követve készítették el.

A falak felhúzásánál és a tető felrakásánál bontott anyagokat használnak majd, csupán a beépítésre kerülő faanyag lesz "mai".

A mintegy 5,5-6 millió forintos beruházással megvalósuló tájházat azért nevezik tót háznak, mert Tordasra az 1700-as években, szlovák, népiesen tót lakosság települt, s építette fel jellegzetes, a hellyel és pénzzel való takarékosságra valló házait.

(mti)

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.