Egy tót házat rekonstruálnak Tordason

MNO

2008. május 16., péntek 21:44

Rekonstrukciós terv alapján, az 1800-as évek tót házainak hasonmásaként építik fel a tájházat Tordason; a közadakozásból készülő épület alapkövét pénteken helyezték el.

A várhatóan egy év alatt felépülő tájházat a több mint negyven tagot számláló Tordas Értékmegőrző-fejlesztő és Kulturális Közhasznú Egyesület kezdeményezésére hozzák tető alá, s a faluban élő idős emberek által adományozott, jellegzetes bútorokkal, használati tárgyakkal rendezik be.

Márki Ferenc, az egyesület elnöke az MTI-nek elmondta, azért "kénytelenek" az 1800-as években épült tót házak eredeti építészeti stílusát hűen követő épületet emelni, mert a faluból eltűntek az öreg házak, lebontották, átépítették, korszerűsítették őket, s az utolsót sem sikerült megmenteni.

A rekonstrukciós tervet egy 1943-ban megjelent leírás, Wünscher Frigyes: Tordas, a Balogh Elemér szövetkezeti mintafalu című munkájában leírtakat követve készítették el.

A falak felhúzásánál és a tető felrakásánál bontott anyagokat használnak majd, csupán a beépítésre kerülő faanyag lesz "mai".

A mintegy 5,5-6 millió forintos beruházással megvalósuló tájházat azért nevezik tót háznak, mert Tordasra az 1700-as években, szlovák, népiesen tót lakosság települt, s építette fel jellegzetes, a hellyel és pénzzel való takarékosságra valló házait.

(mti)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.