Egymilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez

A vízellátási problémákra keresik a megoldást Isztambulban

MNO

2009. március 17., kedd 17:04

Egymilliárd ember nem jut tiszta ivóvízhez a világon, Afrikában például naponta ötezer gyerek hal meg az emiatt fellépő betegségekben – többek között erről is szó volt a Isztanbulban, a három évente megrendezett Víz Világfórumon. A tanácskozáson mintegy 20 ezer szakértő vitatkozik a klímaváltozással és a gazdasági válsággal kapcsolatos problémákon és megoldásukon.

• Mi lesz a vízzel? + Képek
• A jövő kihívása – azé lesz a hatalom, aki a vizet birtokolja

A globális válság egy évtizeddel vagy akár többel is visszaveti a világon a vízművi fejlesztéseket, és a lakosság egyre növekvő mértékben képtelen fizetni a vízszámlákat – figyelmeztetett kedden a Világbank a hétfő óta Isztambulban zajló Víz Világfórumon.

A világ vízellátási problémáival és e téren az államok szorosabb együttműködésének lehetőségeivel foglalkozó, egyhetes tanácskozáson mintegy 20 ezer környezetvédő, kutató és vízműszakértő vitatja meg a klímaváltozás és az abból fakadó vízügyi gondok megelőzésének, megoldásának lehetőségeit.

Közel egymilliárd embernek nincs hozzáférése biztonságos, tiszta ivóvízhez, 2,6 milliárdnak pedig megfelelő higiéniai körülményekhez. Afrikában naponta ötezer gyerek hal meg hasmenés és más, már jól kezelhető, illetve tiszta ivóvízzel megelőzhető betegségek miatt – hangzott el Isztambulban. A fórumon kedden ismertetett jelentésben ugyanakkor az OECD arra hívja fel a figyelmet, hogy a válság egyben lehetőséget is ad világon a vízügyi infrastruktúra hatékonyabbá tételéhez, új befektetések bevonásával.

Az 1997-ben életre hívott Víz Világfórum három évente ülésezik, négy alapvető céllal: növelni a vízügyi megfontolások szerepét a politikai döntéshozásban, támogatni a vízzel összefüggő nemzetközi kérdések megoldását, konkrét javaslatokat tenni bizonyos megtárgyalt témákban és politikai elkötelezettségre rávenni a kormányokat.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.