Egyre kevesebbet költ kutatásra a gyógyszeripar

MNO

2011. június 27., hétfő 19:24

A folyamatos növekedés után tavaly először fordult elő a gyógyszeripar történetében, hogy a cégek kevesebbet költöttek kutatásra, s az idén folytatódik ez a tendencia.
A Thomson Reuters hétfőn közzétett adatai szerint 2010-ben 68 milliárd dollárt költött a szakma új gyógyszerek kifejlesztésére, míg a megelőző két évben 70-70 milliárd dollárt. A csökkenés oka, hogy az utóbbi időben romlott a kutatás-fejlesztésre költött összegek megtérülése.

2000 óta az ágazat kutatás-fejlesztési kiadásainak 80 százalékát adó gyógyszeripari cégeknél 50 százalékkal nőttek a fejlesztési célú beruházások, az új készítmények előállítása viszont csökkent. A legnagyobb érvágás a piacvezető amerikai Pfizernél várható, ott csaknem 25 százalékkal veszik vissza a kutatásra fordított összegeket a következő két évben.

Egyre jellemzőbb, hogy a gyógyszeripari vállalatok kis biotechnológiai cégektől vásárolnak meg kísérleti stádiumban lévő, sokat ígérő készítményeket.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.