Egyre nagyobb az amerikai egészségügyi kassza

MNO

2010. február 4., csütörtök 18:20

Az Egyesült Államok egészségügyi kiadásai gyorsabban növekszenek ebben az évtizedben, mint általában a gazdaság, 2019-re minden elköltött dollárból 20 cent az egészségügyre megy – közölték amerikai kormányzati elemzők csütörtökön.
Egészségügyi közgazdászok friss jelentése szerint a nemzeti egészségmegőrzési kiadások átlagosan évente 6,1 százalékkal növekszenek az évtized folyamán, ezáltal 2019-re elérik a 4500 milliárd dollárt. A teljes gazdaság ezzel szemben csak évi 1,7 százalékkal bővül, így az elemzés szerint 2019-ben az egészségügyi kiadások a teljes gazdaság 19,3 százalékát adják majd. A jelentés adatai szerint tavaly 2500 milliárd dollár volt az Egyesült Államokban az egészségügyi kiadások becsült összege, ami a teljes gazdaság 17,3 százaléka.

Az Egyesült Államok minden más országnál többet költ az egészségügyre, annak ellenére, hogy 46 millió lakosának nincs egészségbiztosítása. A CMS (Centers for Medicare and Medicaid Services) mostani jelentése rámutat, hogy reform hiányában tovább növekszenek majd az egészségügyi kiadások, egyúttal emelkedik a biztosításból kieső emberek száma is. 2019-ben az Egyesült Államok minden polgárára évente átlagosan 13 387 dollárt költ majd, ez az összeg 2009-ben 8047 dollár volt.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.