Elfogy Európa vize

MNO

2010. május 18., kedd 14:43

Annak ellenére, hogy 2009-ben a dél-európai országok területén a korábbi éveknél több csapadék hullott, az eddiginél nagyobb erőfeszítéseket kell tenni annak érdekében, hogy megállítsák és visszafordítsák Európa korlátozott vízkészletének túlzott kiaknázását – olvasható az Európai Bizottság kedden közzétett jelentésében.

A tagállamok által a vízhiány és az aszályok kezelése terén elért eredményeket áttekintő dokumentum hangsúlyozza: megfelelő vízárazási politika, a vízfelhasználás hatékonyságának javítása, víztakarékossági intézkedések sorozata szükséges ahhoz, hogy Európa elegendő mennyiségű, jó minőségű vizet tudjon biztosítani a felhasználóknak, és eséllyel nézzen szembe az éghajlatváltozás kihívásaival. A vízigény és a rendelkezésre álló vízmennyiség egyensúlya Európa számos területén kritikusan megbillent. A vízhiány és az aszályok egyre nagyobb kihívást jelentenek, az éghajlatváltozás pedig várhatóan tovább ront a helyzeten – állapították meg az EU legfőbb végrehajtó szervének szakemberei.

Évek óta sürgeti


A jelentés bemutatja, hogy egyes tagállamokban már országos szinten állandósult a vízhiány. A probléma nem csak a mediterrán országokra korlátozódik. A Cseh Köztársaságban vannak olyan területek, ahol gyakori a vízhiány, valamint Franciaország és Belgium is túlzott vízkivételnek kitett vízlelőhelyekről számolt be. Az Európai Bizottság már évek óta sürgeti a tagállamokat, hogy vízgazdálkodási politikájuk részeként megfelelő vízárazást, fejlettebb vízgazdálkodási eszközöket, valamint hatékonysági és víztakarékossági intézkedéseket alkalmazzanak.

A testület számára tavaly készült jelentés kimutatta, hogy amennyiben a környezetbarát tervezésről szóló irányelv értelmében követelményeket fogalmaznának meg a vízhasználó berendezések teljesítményét illetően, az jelentős megtakarításokhoz vezetne. Ha ezek az előírások minden, otthoni vízhasználó berendezésre vonatkoznának, 19 százalékkal csökkenne az összes vízfogyasztás, illetve 3,2 százalékkal csökkenne az EU összes vízkitermelése. Az energiafelhasználáshoz kapcsolódó termékek – például vízcsapok, zuhanyzók és fürdők – vízfogyasztásának csökkentése akár 20 százalékkal mérsékelheti a fűtési igényt, míg a zuhanyozási idő, a fürdési gyakoriság vagy a vízcsapok használatának megváltoztatása 20-30 százalékos megtakarítást eredményezhet – a brüsszeli számítások szerint.

Csökkenteni kell a vízigényt


A kedden közzétett jelentés szerint a jó vízgazdálkodásnak a vízzel kapcsolatos intézkedések egyértelmű hierarchiáján kell alapulnia, prioritásként kezelve a vízigény csökkentését. A víz kínálati oldalára vonatkozó intézkedéseket csak a víztakarékosság terén megvalósítható lehetőségek kimerülése után célszerű fontolóra venni.

Az Európai Bizottság aggodalmát fejezi ki azzal kapcsolatban, hogy a vízhiány által leginkább érintett tagállamok késlekednek a vízügyi keretirányelv végrehajtásával. A tagállamoknak márciusig kellett volna benyújtaniuk az európai folyók vízgyűjtő területeinek kezelésével kapcsolatos terveiket, de egyes tagállamokban még meg sem kezdődtek a tervekkel kapcsolatos konzultációk.

A brüsszeli testület számos előkészítő tevékenységet indít a vízhiánnyal és aszállyal foglalkozó szakpolitika 2012-ben történő felülvizsgálatához kapcsolódóan. A hangsúlyt 2010-ben főként az épületekben megvalósítható megtakarításokra, a hálózati veszteség csökkentésére, valamint a mezőgazdaság vízfelhasználási hatékonyságának javítására helyezik. E tevékenység eredményei – a vízügyi keretirányelv végrehajtására vonatkozó felülvizsgálattal, valamint a környezeti erőforrások sebezhetőségéről szóló vizsgálattal együtt – hozzájárulhatnak az európai vízkincs megőrzésére irányuló terv 2012-ben esedékes elkészítéséhez.

(MTI)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.