Feketemunka: A tisztuláshoz nyolc év kell

Büntetni kellene a munkavállalót is?

MNO

2006. március 9., csütörtök 08:24

Közel hatezer feketefoglalkoztatót és ezzel 30 ezer munkavállalót buktatott le tavaly az Országos Munkabiztonsági és Munkaügyi Főfelügyelőség (OMMF), amely ellenőrzéseinél az idén is a feketemunkára koncentrál, még a tavalyinál is nagyobb szigorral.
A versenyszféra nem bánja a szigorúbb munkaügyi kontrollt, feltéve, ha a retorziók mellett az adórendszer ösztönzi majd a legális foglalkoztatást.Ha az ellenőrzések váratlanok, a kirótt bírságok pedig elrettentők, akkor a cég nem tudja előre bekalkulálni a működési költségei közé ezeket – fogalmazott Hadi László, a Job csoport ügyvezetője, a Személyzeti Tanácsadók Magyarországi Szövetségének elnöke, hozzátéve: a januártól szigorúbb szabályzók következetes alkalmazása csak akkor igazságos, ha a másik oldalon az adórendszer ösztönzi majd a legális foglalkoztatást.Az élőmunka aránya, a vállalkozás tulajdonosi szerkezete, mérete és helyszíne, vidéken a korrupció mértéke befolyásolja manapság leginkább, hogy egy cég feketefoglalkoztatóvá válik-e. Hadi László szerint az is növeli egy cég szabálytalanságra való hajlamát, hogy mekkora piaci előnyt tud szerezni a feketemunkások alkalmazásával. Szárazné Zara Andrea, az OMMF főosztályvezetője szerint főleg azok a vállalkozások hajlamosabbak a feketefoglalkoztatásra, ahol a munkavégzés helyszíne változó, így például az építőipari, a mezőgazdasági cégek. Ahol a vállalkozás fix telepítésű, és a munkaadó mindig könnyen utolérhető, ritkábban fordulnak elő a szabálysértések, hiszen szem előtt van a társaság foglalkoztatása.Büntetni kellene a munkavállalót is?Előfordul, hogy nem a munkaadó, hanem a munkavállaló kényszeríti ki a renitens alkalmazást. Az állásinterjú béralkujánál nem ritka, hogy a konkurencia ajánlatára való hivatkozással inkább szürkefoglalkoztatást kér a pályázó, mivel a munkabér melletti zsebbe fizetés kedvezőbb számára. Ilyenkor a vállalkozás, ha ragaszkodik a jelölthöz, belemegy a szabálytalanságba. Hadi László szerint ez a típusú szokásjog szintén növeli a feketemunkások számát.Küzmös László, a Getwork Hungary szakmai igazgatója szintén úgy véli, a feketefoglalkoztatás felszámolásának egyik eszköze a munkavállalók hatósági felelősségre vonása lehet, mivel így ők sem ösztönöznék a munkaadót a szabálytalanságra. Szárazné Zara Andrea elmondta: a dolgozókat most sem büntetik a munkaügyi felügyelők, sőt nem is tervezik az ilyen irányú bírságolás bevezetését; a munkaszerződés megkötése ugyanis az alkalmazó feladata és felelőssége.Az autópályán is lassabban megyek, ha tudom, hogy trafipax van, a szigorúbban fellépő és gyakrabban megjelenő munkaügyi felügyelők szintén nagyobb szabálykövetésre ösztönzik a cégeket – emelte ki Hadi László, aki szerint legalább nyolc év kell ahhoz, hogy kevésbé legyen divat a feketefoglalkoztatás. Küzmös László egyetért ezzel az időtávval, ez szerinte akkor rövidíthető, ha a különböző hatóságokból ellenőrzési akciócsoport áll fel, és együttesen razziáznak a renitens munkaadóknál.

(vg.hu)


Renitens ágazatok
(ahol a legtöbb feketemunkást foglalkoztatják, 2005. fő)
Építőipar 12 699
Ingatlanügyek 6 038
Ipar 3 333
Mezőgazdaság 3 052
Kereskedelem 2 320

A szerkesztő ajánlja

Makrai Sonja, Ficsor Benedek, Vékony Zsolt

Hagyjuk tönkremenni az egyik legnagyobb építészünk műveit

Bierbauer (Borbíró) Virgil irányítása mellett épült újjá Budapest a második világháború után, ma mégis csupán két fő műve őrzi emlékét.

Lukács Csaba

Egy éjszaka a bécsi migránshotelben

Sötétedés után sétáltunk az osztrák főváros azon kerületében, ahol Lázár János fényes nappal is csak halkan mert beszélni.

Kósa András

„Maffiaállamban élünk, erre kellett rájönnünk az elmúlt hetekben”

Szlovákiában mélyreható és a jelek szerint pozitív változások indulhatnak Ján Kuciak újságíró meggyilkolása következtében.

Hajdú Péter

„Mi vagyunk a legerősebb ellenzéki párt”

A kormány gazdaságpolitikája a multikat segíti a kisvállalkozók helyett. Volner János szerint szó sincs az ország felzárkóztatásáról.