Fél évszázados fennállását ünnepli az Ady Endre Diákkör

MNO

2007. április 29., vasárnap 11:25

Megalakulásának fél évszázados jubileumát ünnepelte a hét végén Prágában az Ady Endre Diákkör (AED), amely napjainkban az egykori Csehszlovákia területén a legrégebben működő magyar diákklub. A klub komoly szerepet játszott a felvidéki magyarság életében.
A diákkört 1957-ben hozták létre a cseh fővárosban tanuló szlovákiai magyar főiskolások és egyetemisták, s az dacolva az elmúlt öt évtized történelmének viharaival máig is működik és szinte élő legendává vált. Az Ady Endre nevet a hatvanas évek közepén vették fel az abban az időben már rendszeresen összejáró prágai magyar diákok – mondta el az emlékünnepségen Duka Zólyomi Árpád, az Európai Parlament képviselője, aki akkoriban a klub vezetője volt.

Tánczos Zsolt, az AED mai elnöke a volt klubvezetőkkel tartott péntek esti találkozón a Prágai Magyar Kulturális Intézet zsúfolásig megtelt nagytermében elmondta: jelenleg mintegy 250 tagjuk van, akik rendszeresen összejárnak, és különféle kulturális, társadalmi valamint sporteseményeket szerveznek. Ilyenek például a gólyaavatás, a Rimet foci kupa, a Klampár Tibor és a Polgár lányok asztaltenisz bajnokság, a március 15-e alkalmával megrendezett nagy márciusi buli, amelyre a szlovákiai, magyarországi és erdélyi magyar diákkörök képviselői jönnek Prágába. Népszerűek a közös színház- és múzeumlátogatások, kirándulások, vagy a rendszeres pénteki összejövetelek a Hrádek nevű, a magyar fiatalok között mára már legendássá vált prágai kocsmában.

Az Ady kör mellett – a Cseh- és Morvaországi Magyarok Szövetsége prágai helyi szervezetének támogatásával – néhány éve újra megalakult a Nyitnikék néptánccsoport is. Ezen a néven már a hetvenes években is nagysikerű néptánccsoport működött Prágában. A szombat esti hivatalos ünnepség és közös vacsora keretében a két együttes tagjai közösen táncoltak. Az Adysoknak 1994 óta Knédli néven rendszertelenül megjelenő lapjuk is van.

Az egykori klubelnökök találkozóján elhangzott: az AED komoly szerepet játszott a felvidéki magyarság életében is. A hatvanas évek második felében az AED volt az egyik legfőbb kezdeményezője a Magyar Ifjúsági Szövetség létrehozásának, amelyet az 1968-as prágai tavaszként ismert reformmozgalom erőszakos eltiprása után az akkori kommunista hatalom betiltott. A hatvanas évektől kezdve az Ady kör felvidéki magyar honismereti túrákat is szervezett, amelyeket később a hatóságok szintén betiltottak. Ugyancsak a hatvanas évektől kezdve a klub rendszeresen tájékoztatja a szlovákiai magyar középiskolákat a prágai és a csehországi továbbtanulási lehetőségekről.

A hetvenes évek első felében az AED gyakorlatilag illegálisan működött, hiszen nem volt tagja a rendszer által 1970-ben újonnan létrehozott Szocialista Ifjúsági Szövetségnek. Az évtized végén aztán a szlovákiai magyarok kulturális szervezete, a Csemadok karolta fel őket, s a klub a Csemadok érsekújvári helyi szervezetének Prágába kihelyezett tagozataként működött immár törvényesen – fejtette ki Salamon Lívia, aki mint egyedüli nő a hetvenes évek második felében állt a klub élén.

A szövetségi csehszlovák állam kettéválása (1993) után egy időre megcsappant a prágai magyar diákság száma, mert a csehországi tanulásért a szlovákiai állampolgároknak fizetniük kellett. Miután azonban újra ingyenes lett a csehországi tanulás, a prágai főiskolákon és egyetemeken ismét mintegy 300-ra nőtt a felvidéki magyar fiatalok száma, s az AED helyzete is újra megszilárdult.

A szocialista évtizedekben egyszer-kétszer magyarországi elnöke is volt az AED-nek, de voltak olyan időszakok is, amikor Budapest hivatalosan nem tanácsolta a magyarországi magyar diákok kapcsolattartását a körrel. Ennek ellenére mindig voltak olyan magyarországi diákok, akik rendszeresen látogatták őket. Az Ady Endre Diákkör mintájára a magyar egyetemistákat, főiskolásokat tömörítő diákkörök alakultak még a diktatúra idején Pozsonyban, Érsekújváron, illetve Brünnben.

A prágai magyar diákélet jelenét és múltját fénykép- és dokumentum- kiállítás mutatta. Bővebb információkat az érdeklődő az Ady Endre Diákkör hivatalos honlapjáról szerezhet, amely a http://aed.klenot.cz/web/ címen található a világhálón.

(MTI, MNO)

Legolvasottabb cikkek

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.