Felfüggesztett börtönt kapott az ápoló

MNO

2010. július 14., szerda 19:37

Felfüggesztett szabadságvesztéssel sújtotta a Pécsi Városi Bíróság szerdán, nem jogerős határozatában azt a nőt, aki a bólyi Fogyatékos Személyek Otthonának gondozójaként 2008 novemberében ágyhoz kötözött egy beteget, s ezzel a halálát okozta.

• Halál a fogyatékosotthonban: elkezdődött a tárgyalás
A bíróság Palotai Gabriella vezette tanácsa foglalkozás körében elkövetett gondatlan veszélyeztetés vétségében találta bűnösnek az ápolónőt, akit nyolc hónap, két év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélt és 150 ezer forint bűnügyi költség megfizetésére kötelezett.

Enyhítő körülményként értékelte a bíróság a többi között azt, hogy a sértett betegsége jelentősen közrejátszott a történtekben, az ápoló büntetlen előéletű és kiskorú gyermekről kell gondoskodnia, az intézmény belső szabályozásában hiányosságok vannak, hiányoznak a betegek elkülönítésére használatos eszközök és kevés a gondozó.

A tényállás szerint 2008. november 1-jén a gondozó pólóval és pelenkával az ágy melletti korláthoz kötözte a 44 éves, súlyosan szellemi fogyatékos nőt, mert az nem hagyta aludni társait. A beteg úgynevezett kényszeres járó volt, az ajtókat csapdosta, valakinek a ruháját is lehúzta. Kötése azonban olyan szoros volt, hogy nem tudott abból szabadulni és segítséget sem tudott kérni. A gondozók másnap reggel vették észre, hogy a nő légzése leállt, s bár újraélesztették, kórházba szállították őt, az életét már nem lehetett megmenteni.

Horváth Zoltán, az otthont fenntartó Baranya Megyei Önkormányzat közgyűlésének alelnöke akkor az esettel kapcsolatban azt mondta: az intézményben 270 embert gondoznak, 75 százalékuk súlyosan értelmi fogyatékos. A Baranyában élő ilyen betegek legnehezebben ellátható köréről van szó, akikre csak szakképzett ápolóból nyolcvan felügyel. „Igaz, aznap éjjel azon az osztályon, ahol az eset történt, ötven betegre két ügyeletes ápoló vigyázott” – fűzte hozzá, majd megjegyezte: a negyven éve működő otthonban még nem történt haláleset a személyzet mulasztása miatt.

(MTI)

A szerkesztő ajánlja

Szabó Zs. László

Fideszes politikus édesanyja teheti ki a bérház lakóit

Az új, 82 éves tulajdonos fia is tagja volt annak a miskolci önkormányzati bizottságnak, amely az ingatlan eladásáról döntött.

Molnár Richárd

Átjáróház a letelepedési kötvényprogram? Csak húszan buktak el a sok ezerből

Nehéz volt megbukni a nemzetbiztonsági vizsgálatokon a letelepedési kötvényeseknek.

Kerekes Zsolt

„Orbán Viktor tisztában van vele, hogy nagyobb valószínűséggel veszíteni fog”

Az elégtétellel való fenyegetés azt mutatja, a választás utánra is ki van tűzve a feladat: összetartás, ellenállás, visszavágás.

Grimm Balázs

Egy édesanya és az ő halálos beteg kisfia, akiket magára hagyott az állam

Az olcsó gyógyszereket megkapják támogatottan, a drágákat nem, miközben 74 ezer forintból próbál megélni a kis család.