Fittelina-ügy: a jogerős ítélet szerint Gyurcsány hazudott

A kormányfő elveszítette a helyreigazítási pert a Magyar Nemzettel szemben

MNO

2006. január 24., kedd 15:35

Jogerősen is elveszítette a Fittelina-ügyben a helyreigazítási pert Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzettel szemben a Fővárosi Ítélőtáblán. A miniszterelnök két tavaly szeptemberi, a Fittelina Kft.-ről írt cikk miatt perelte be a lapot. Keresetét a bíróság első fokon december 8-án elutasította.
Jogerősen is elveszítette a Fittelina-ügyben a helyreigazítási pert Gyurcsány Ferenc a Magyar Nemzettel szemben a Fővárosi Ítélőtáblán.

A kormányfő keresetében a lap elmarasztalását kérte két, szeptember végén megjelent cikk kapcsán. Gyurcsány keresetében kifejtette, hogy a Magyar Nemzet 2005. szeptember 29-i számában megjelent, Hazudott a miniszterelnök című cikkben, valamint a 2005. szeptember 30-i számának 3. oldalán megjelent Villabotrány: nem Fittelina. Altus! című cikkben személyére vonatkozóan valótlan állításokat tett közzé, illetve való tényeket hamis színben tüntetett fel. Gyurcsány szerint a lap valótlanul állította, hogy a miniszterelnök a Klubrádió Megbeszéljük című műsorában a Szemlőhegy utcai ingatlannal szomszédos telek vételi szándéka kapcsán megnevezte a Fittelina Kft.-t, illetőleg azt állította, hogy a Fittelina Kft. többször tett ajánlatot a II. kerületi önkormányzatnak a vételre. Gyurcsány szerint ezzel a lapunk olyan hamis látszatot keltett, mintha a miniszterelnök valótlanságot állított volna.

December 8-án az első fokon eljáró Pataki Árpád bíró megállapította: a Magyar Nemzet a becsatolt cégmásolatok alapján megfelelően tudta bizonyítani a cikkben tett megállapításait. A bíró kiemelte: a műsorvezető egyértelműen a Fittelina-üggyel kapcsolatban tette fel a kérdését, és a miniszterelnöknek lehetősége lett volna, hogy egyértelművé tegye a helyzetet. A Magyar Nemzet által levont következtetés tehát nem volt ellentétes a véleményalkotás elemi szabályaival – tartalmazta az ítélet indoklása. A bíróság a cikk címével kapcsolatban kifejtette, hogy az Alkotmánybíróság szerint tényállítás formájában közöltek is minősülhetnek véleménynek, a közszereplőknek pedig a sértő, igazságtalan véleményeket is tűrniük kell.

Mint ismert, a két cikk egy sorozat része volt, amelynek során a Magyar Nemzet feltárta, hogy a Gyurcsány családjának villáján végrehajtott luxusberuházás felveti az adócsalás gyanúját. A kormányfő és felesége tulajdonában lévő Fittelina Kft. a házaspár lakhelyéül szolgáló Szemlőhegy utcai ingatlanba fitneszparkot, úszómedencét telepített, amelyek után magánszemélyként nem igényelhették vissza az áfát, míg a cég igen.

A Magyar Nemzet cikksorozatának többi állításával szemben Gyurcsány Ferenc nem indított keresetet.

A szerkesztő ajánlja

Molnár Csaba

176 millió kamera kereszttüzében: a kínai Nagy Testvér mindenkire odafigyel

Az, ami Orwell idejében még disztópiának tűnt, a mindent látó kamerának hála szép lassan valósággá válik.

Pethő Tibor

1938. augusztus 25. – 2018. április 11.

Elhallgatni nem fogunk. Várunk, reménykedünk, imádkozunk. Mert lehet egy újságnak bárki is a tulajdonosa, azt pontosan tudjuk, hogy a mi igazi „gazdánk” az olvasó.

Stier Gábor

Szomorú búcsú Eraszt Fandorintól

Borisz Akunyin húsz év után nemcsak világhírű regényhősét, hanem a kilencvenes években az orosz jövőről szőtt álmait is eltemeti.

Lakner Dávid

Lajcsika, ha te mindig játszol, miből éltek?

Inkey Alice Szőts Istvánról, Latinovits jókedvéről és Kosztolányi Dezső fekete pöttyös nyakkendőjéről.